вівторок, 2 квітня 2013 р.

Міжнародний день дитячої книги

Казка — це те золото, що блистить вогником в очах дитячих.

Ганс Кристіан Андерсен

2 квітня діти й дорослі відзначають Міжнародний день дитячої книги 
   (International Children's Book Day)



"Детские книги – это те камешки, кирпичики, которые кладутся в фундамент здания детства, конструкции всей человеческой жизни. Без них это здание, эта конструкция проседает, плывет, расползается, рушится.
Детские книжки – для ребенка сродни родителям, любящие руки которых впервые открывают их перед ним, родные голоса которых при чтении становятся путеводными на тропинках, ведущих из детской, из дома сразу в мировые дали. И там ему поэтому не страшно. И не будет одиноко, когда он по-настоящему ступит на terra incognita.
А краеугольный камень – конечно же, сказки Ганса Христиана Андерсена, в день рождения которого взрослые решили отмечать Международный день книги. Краеугольный и философский. С ним вершины мудрости заложены уже в основе жизни. Вершины, к которым предстоит придти еще раз. В жизни, а не в книжках. Самому.
Пути без такого повторения у человека не бывает. Правда, у каждого оно неповторимо". (Кудрявцев В.Т.)





 Свято започаткували у 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (International Board on Books for Young People, IBBY), а саме 2 квітня — в день народження великого казкаря з Данії Ганса Кристіана Андерсена. Обрання саме цієї дати є закономірним, адже твори цього письменника відіграли визначну роль у становленні та розвитку багатьох поколінь дітей по всьому світу.

   У цей день організатори заходу з особливим ентузіазмом підкреслюють важливість і необхідність того, щоб діти змалку читати гарні книги, та звертають тим самим увагу світової громадськості на неминущу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.
   Кожен рік одне з Національних відділень IBBY отримує почесне право виступати міжнародним спонсором цього чудового свята. Щорічно визначають тему свята, запрошують відомого автора з країни-господині, щоб написати послання всім дітям планети. Також кожного року запрошують певного відомого художника, щоб створити ексклюзивний оригінальний плакат Міжнародного дня дитячої книги.
   Надалі всі матеріали використовують для популяризації книг і розвитку інтересу до читання.

   P.S. Роль дитячої літератури у житті дитини докладно висвітлено у статті Юрія Савченка "Художній твір як засіб формування гендерних уявлень дошкільника", яку ви можете прочитати у третьому числі журналу "Практичний психолог: Дитячий садок". У статті автор показує, як гендерні прототипи, зображені в літературі, впливають на розвиток дитини, і дає фахові поради про те, як підібрати літературу, аби дитина читала-слухала і з цікавістю, і з користю.

   Більше новин ― на Порталі освітян України «Педрада»


Немає коментарів:

Дописати коментар