вівторок, 23 квітня 2013 р.

Всесвітній день книги


Пам'ятник Книзі
перед книжковим магазином у Пекіні (Китай)

23 квітня світова громадськість відзначає Всесвітній день книги. Це свято, а разом з ним і Премію за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі, започатковано за рішенням ЮНЕСКО 23 квітня 1995 року. Свято покликане відзначати роль автора та його творчості у становленні та розвитку світової культури

Книга — це незамінний носій інформації. Слова і фрази, найрізноманітніші вислови, хід думки, потік процесу мислення і почуттів в цілому, який лягає в основу того чи того твору, стаючи згодом нашим спільним, людським надбанням, захоплює і багатьох просто не може залишити байдужими, надаючи унікальний колорит нашому з вами життю. Книги — це та духовна спадщина, що тісно пов'язує минуле і теперішнє, дає змогу зазирнути в майбутнє і незримо поєднує різні покоління та різні культури.

Пам'ятників видатним людям у світі багато, явище це досить поширене. Існує чимало пам'ятників, що прославляють значущі для держави події. Рідкісне ж явище, коли увічнюють пам'ять про якийсь предмет. І саме книга заслужила таку честь, що свідчить про її важливе значення для розвитку всього людства: вона зберігає вікові мудрості, просвіщає, вчить, виховує, дає можливість поринути у світ вічного та прекрасного. У всьому світі є безліч чудових пам'ятник книгам, гідних нашої уваги. Такі скульптури ставлять біля університетів, книжкових магазинів та бібліотек, у центрі міста або тінистих алеях на околицях. Отож, які існують пам'ятники книги? Дізнаймося разом. 

Пам'ятник спаленим книгам на площі Бебельплатц (Берлін), зведений у пам'ять про подію, що сталася на цьому місці 10 травня 1933 року — публічне спалення фашистами 12 400 книг 149 авторів. Пам'ятник являє собою порожні полиці бібліотеки, що йдуть під землю, закриті зверху товстим склом. Пустота підсвічується знизу, це підкреслює основну ідею композиції — спалення книг не знищило світло знань.


Інший, 20-метровий пам'ятник "Der moderne Buchdruck" ("Сучасне книгодрукування") вагою 35 тонн, що складається з 17 книг німецьких авторів, встановлено в Берліні, навпроти університету братів Гумбольта на честь «батька» сучасного друкарства Йоганна Гутенберга.






Цікавим є Пам'ятник книзі у місті Лескі (Польща). Відкрито його було під час проведення книжкового ярмарку. Монумент встановлений у центральній частині міста, прямо на старовинній ринковій площі.


У місті Шарджа (Арабські Емірати) на Площі Культури біля мечеті встановлений пам'ятник, що зображає розгорнутий Коран — найсвященнішу книгу мусульман, написаний   золотою арабською в'яззю.







У місті Хайфа (Ізраїль) знаходиться Пам'ятник книзі і писемності. Скульптура зображує величезний том висотою 2,8 м і шириною 0,5 м, з якого «висипаються» цифри і букви різних алфавітів світу.


Пам'ятник книзі "Рухнама" встановлено в Ашхабаді (Туркменія). Величезний монумент заввишки з двоповерховий будинок являє собою копію книги. Увечері обкладинка книги відкривається, і перша сторінка перетворюється на екран, на якому за допомогою проектора показують документальний фільм про становлення нації.








Дерев'яний пам'ятник з книгами всередині встановлений біля будівлі Ванкуверської Публічної бібліотеки (Канада).


У Гринсборо (Північна Кароліна, США) розташований бронзовий пам'ятник американському письменнику О’Генрі. Його доповнює розкрита книга, де ліворуч на сторінці зображена ілюстрація до розповіді «Дари волхвів», а справа — початок «Вождя червоношкірих» з головним героєм, який визирає із-за сторінок.


"Живим" пам'ятником книзі є бібліотека у місті Канзас-Сіті (США). Найяскравішою особливістю цієї бібліотеки є південний фасад критої автостоянки, прозваний «Громадською книжковою полицею». Він являє собою ряд корінців книг завбільшки 8 на 3 м кожний, виготовлених із міцного термопластика. Всього на «полиці» — 22 книги. Їх спеціально відібрала Рада попечителів Публічної бібліотеки, як відображення читацьких вподобань мешканців цього регіону.

Композиція вагою 200 кг "Книга — джерело знань" у місті Омську являє собою розкриту книгу, на сторінках якої зображені букви і персонажі з казок.

Пам'ятник Н. М. Карамзіну у вигляді семи томів його знаменитої праці «Історія Держави Російської», над яким він працював протягом 12 років, відкрився в місті Остаф’єво (Росія). Поруч розташовані сувої і чорнильниця з пером, що символізують розпочатий восьмий том.


  1. У Новосибірську в 2008 році на стіні будинку на вулиці Горького з'явилася креативна книга "Капіталъ", що була приурочена до відкриття однойменного книжкового магазину в цьому ж будинку.


На території Московського Державного Університету культури і мистецтв відбулося відкриття пам'ятника, що представляє велику книгу О. С. Пушкіна, встановлену так, що виникає враження плавання в повітрі. На лівій стороні розкритої книги — профіль Пушкіна, а праворуч - його безсмертний вірш про любов: «Я помню чудное мгновение…».


На Університетській набережній навпроти Санкт-Петербурзького державного університету знаходиться пам'ятний знак "Послання крізь віки". Знак, виконаний з граніту, являє собою розкриту книгу, на сторінках якої вибиті рядки О. С. Пушкіна з поеми «Мідний вершник»: «Люблю тебя, Петра творенье».


Пам'ятник студенту встановлений 14 вересня 2001 році біля входу в Саратовський державний соціально-економічний університет. Студент сидить на стосі книжок і штудіює якийсь предмет. Тому неофіційна назва пам'ятника — «Ніч перед іспитом».


Українці теж вшановують її величність Книгу. Так, у парку НТУУ "КПІ" в Києві нещодавно з'явилася скульптура у вигляді стосу книжок. Робота називається «Сходи пізнання» і символізує поступ студента під час навчання. Вирізали композицію зі старого зламаного грозою дерева.






Усі ми погодимось, що завдяки книгам  отримуємо не тільки простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей. Насамперед ми долучаємося до справжніх творчих досягнень та осягаємо красу людства. У світі багатого культурного різноманіття, і саме книга є певним вікном у просторі й часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес. Тому так важливо, аби письменницький талант й надалі служить збереженню і примноженню духовного багатства кожної держави і світу в цілому.

За матеріалами http://booknazy.blogspot.com/



Немає коментарів:

Дописати коментар