понеділок, 29 квітня 2013 р.

Постать дня — Вільям Штерн

29 квітня виповнюється 143 роки від дня народження Вільяма Штерна, видатного німецького психолога і філософа


З іменем Вільяма Штерна пов’язано виникнення диференційної психології  (психології індивідуальних відмінностей), психології особистості, а також створення концепції інтелектуального коефіцієнта, яку згодом було покладено в основу відомого тесту IQ Альфреда Біне.

Окрім того, Вільям Штерн робив значний внесок у вивчення дитячої психології, зокрема розвитку мовлення дітей. Психолог вперше «поставив» у центр дослідницьких інтересів розвиток цілісної особистості дитини.

Від моменту народження своєї першої дитини вчений почав спостерігати її розвиток, ретельно занотовуючи результати спостережень психологічного розвитку. Згодом на основі власних спостережень психолог уперше виокремив зміст та форму дитячої гри, розглянув її як необхідну умову для розвитку особистості дитини. Розвиток дослідник розумів як ріст, диференціацію та перетворення психічних структур, як перехід від нечітких образів до більш зрозумілих та структурованих.

У 1897 році Вільям Штерн винайшов  варіатор тону, що дозволило йому істотно розширити можливості вивчення звукового сприймання людини. 

Із перекладеного…


  • Личность и вещь (1906—1924)
  • Язык детей (1907)
  • Дифференциальная психология (1911)
  • Умственная одаренность: Психологические методы испытания умственной одаренности в их применении к детям школьного возраста (1997)
  • Дифференциальная психология и её методические основы (1998)

Немає коментарів:

Дописати коментар