неділя, 21 квітня 2013 р.

Постать дня — Ролло Мей

21 квітня виповнюється 105 років від дня народження Ролло Мея, відомого американського екзистенціального психолога та психотерапевта


Ролло Мей увійшов в історію науки як засновник екзестенціальної психології, видатний психолог, авторитетний фахівець у галузі психотерапії та консультування.


У працях ученого основну увагу сфокусовано на проблемах екзистенції людини, зокрема розглянуто питання добра і зла, свободи, відповідальності й долі, творчості, вини і тривожності, любові, насилля тощо.

На думку психолога, розглядати природу людини як реалізацію глибинних інстинктів чи реацію на стимули середовища — неприпустимо. Він був переконаний, що людина значною мірою відповідальна за те, якою вона є і як складається її життєва стежина.

З-поміж найбільш відомих книжок Ролло Мея — "Любов і воля", яка стала американським національним бестселером.

Ролло Мей вів активну педагогічну та клінічну роботу, зокрема читав лекції у Гарварді та Прінстоні, викладав у Йельському й Колумбійському університетах.



Ідеї... Погляди... Думки...


"Життя полягає в досягненні добра не осторонь зла, а всупереч йому..." 


"Жити майбутнім  — означає здійснити стрибок в невідоме, а це потребує певної мужності, на яку мало хто наважиться..."

"Наше завдання — бути провідниками, друзями і тлумачами для людей під час їхнього мандрування по їхньому пеклу та чистилищі. Наше завдання — допомогти пацієнту дійти до тієї точки, де він зможе вирішити, чи й далі залишатися жертвою чи залишити цей стан позаду і пробиратися далі крізь чистилище з надією дістатися до раю... "

"Факт, що добро та зло є у кожному з нас, позбавляє нас всіх права на моральну зарозумілість. Ніхто не має права наполягати на своїй перевазі. І це відчуття обмеження дає початок можливості прощення..."


Немає коментарів:

Дописати коментар