четвер, 18 квітня 2013 р.

Міжнародний день пам'яток та історичних місць


Ханський палац у Бахчисараї
(АР Крим)
18 квітня у світі відзначають 
Міжнародний день пам'яток та історичних місць 
(International Day for Monuments and Sites)


Девізом Міжнародного дня пам'яток та історичних місць стали слова: «Збережемо нашу історичну батьківщину».

Цей День було започатковано ще в 1982 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць (ICOMOS), створеної при ЮНЕСКО. Саме ж свято у світі відзначають  з 18 квітня 1984 року.



Масандрівський палац
(АР Крим)
Хотинська фортеця
(Чернівецька область)


Але й до того в СРСР приділяли увагу збереженню пам'яток та історичних місць. Так, у 1924 році  Інструкцією Наркомосу був розроблений Указ, за яким виконавчим комітетам ставилося в обов'язок стежити за тим, щоб «городища, кургани, могильники та інші місця, що становлять  історичну цінність, не оралися, не розкопувалися з будь-якою господарською метою, а навколо  пам’яток залишалася б недоторканою охоронна смуга від одного сажня і більше, залежно від розміру і значення пам’ятки».

Церква Свв. Ольги
та Єлизавети (Львів)
30-ті роки ХХ століття були означені масштабним господарським будівництвом, тому у 1934 році вийшла постанова, згідно з якою заборонні заходи Указу почали вважати застарілими.

Палац Терещенків у Чеовоному
(Житомирська область)
Тільки у 1976 році було прийнято Закон «Про охорону і використання пам'яток історії та культури», але цей закон фактично не працював. На жаль, нині ситуація не набагато краща — відповідних законів або немає, або вони не дотримуються. Пам'ятники, історичні місця і заповідні зони нищаться, а винні в цьому не несуть, як правило, ніякої кримінальної відповідальності.
Свято-Успенська Святогірська лавра
(Донецька область)
Нашій країні варто брати приклад з Європи. Там з історією поводяться набагато дбайливіше: європейські країни зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Наприклад, у Франції навіть після археологічних розкопок проводять відновлювальні роботи ландшафтів пам'ятних місць. На півночі Англії в практично незмінному вигляді збережено Адріанів вал довжиною 117 км, побудований у роки правління римського імператора Адріана.

В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року № 1062/99. Саме свято відзначають щорічно 18 квітня.

Більше новин ― на Порталі освітян України «Педрада»

Немає коментарів:

Дописати коментар