пʼятниця, 19 квітня 2013 р.

Постать дня — Борис Братусь

19 квітня виповнюється 69 років від дня народження Бориса Братуся, відомого російського психолога


У колі наукових інтересів ученого — клінічна психологія, загальна та прикладна психологія особистості, філософські основи психології.

Борис Братусь розробив оригінальну концепцію, яка розкриває закономірності виникнення та розвитку внутрішньої залежності від наркотиків.

Значну увагу учений приділив вивченню хронічного алкоголізму в підлітковому віці, а також психологічних особливостей особистості при епілепсії, психопатії, неврозах тощо.

Разом з колегами Борис Братусь започаткував новий напрям вітчизняної психології — християнська психологія. Під редакцією ученого побачив світ перший в Росії навчальний підручник з християнської психології.

Із наукової спадщини…

  • “Психологический анализ изменений личности при алкоголизме” (1974)
  • “Психологические аспекты нравственного развития личности” (1977)
  • “Психология, клиника и профилактика ранних форм алкоголизма” (1984, у співавт.)
  • “Нравственное сознание личности” (1986)
  • “Аномалии личности” (1988)
  • “Психология. Нравственность. Культура” (1994)
  • “Начала христианской психологии” (1995, ред. і співавт.)

Ідеї… Погляди… Думки…

«Сутність людини — не простий набір відносин, а їх ансамбль, центром якого є ставлення до іншого. Опановуючи цим центром, любов оволодіває ключем до осягнення всієї сутності людини в цілому…»

«Головний і, мабуть, єдиний правильний напрям шляху здобуття справжнього сенсу життя пов'язаний із виходом за межі вузького "я", служінням суспільству, іншим людям…»

«Сенс життя буде залежати від того, яку позицію вибрала й здійснила людина: наприклад, чи ставиться вона до іншого як до самоцінності, до своєї справи як до самовіддачі на користь і радість людям або бачить в людині засіб, річ, у праці — надокучливий обов’язок тощо…»



Немає коментарів:

Дописати коментар