середа, 24 квітня 2013 р.

Постать дня — Едуард Клапаред


24 квітня виповнюється 141 рік від дня народження Едуарда Клапареда, видатного швейцарського психолога


Едуард Клапаред увійшов в історію психологічної науки як видатний фахівець у галузі порівняльної, дитячої та професійної психології, авторитетний професор Женевського університету (з 1908).

Коло наукових інтересів Едуарда Клапареда — надзвичайно широке, він цікавився такими темами, як сон, робота інтелекту, затримка розумового розвитку, освіта тощо. Значну увагу приділяв також вивченню питань клінічної неврології та зоопсихології.


З часом інтереси вченого зосередилися переважно на проблемах психічного розвитку дитини. Книжку психолога «Психологія дитини та експериментальна педагогіка» (1905)  перекладено багатьма мовами світу.

Разом з колегами Едуард Клапаред заснував журнал «Психологічний архів» (Archives de Psychologie), а в 1912 році — Інститут імені Жан-Жака Руссо в Женеві — центр інноваційних досліджень та практичних розробок у галузі освіти. Згодом саме тут працював відомий швейцарський психолог і філософ Жан Піаже.

Також Едуард Клапаред зробив значний внесок у розвиток міжнародної співпраці психологів як секретар міжнародних психологічних конгресів.


Немає коментарів:

Дописати коментар