вівторок, 16 квітня 2013 р.

Постать дня — Юрій Орлов

16 квітня виповнюється 86 років від дня народження Юрія Орлова, відомого російського психолога


Юрій Орлов — автор теорії саногенного мислення — особлививого виду мислення, що спрямоване на психічне оздоровлення людини, допомагає уникнути стресу, навчає нейтралізувати негативні емоції (не стримувати, не подавляти, не переживати їх у собі); професор Московської медичної академії ім. І. М. Сєчєнова, де впродовж 20 років очолював кафедру педагогіки та медичної психології.

Із-поміж інших наукових досягнень Юрія Орлова — такі:
  • концепція ефективності научіння;
  • опитувальники для вимірювання потреби в досягненнях в аффіліації та домінуванні, тривожності в екземенаційній ситуації;
  • когнітивно-емотивний тест для вимірювання певних видів рефлексії;
  • поняття "мотиваційний синдром потреби" та "потребовий профіль" тощо.
Юрій Михайлович — автор понад 30 книг з психології особистості, виховання та оздоровлення людини. З-поміж найбільш відомих праць — "Восхождение к индивидуальности: Книга для учителя", «Самопознание и самовоспитание характера», «Восхождение к индивидуальности», «Обида. Вина», «Стыд. Зависть», «Как беречь любовь», «Научение. Становление человека», «Психология принуждения. Психология ненасилия» тощо. 





Ідеї... Погляди... Думки...
  • "Чому ж ми все-таки ображаємося? Та просто тому, що вважаємо, ніби інша людина жорстко запрограмована нашими очікуваннями, заперечуємо її право на самостійну дію. Варто подумати, чому вона не зробила те, що ми очікували, як ми побачимо, що в неї було щось таке, що виключало можливість поведінки, яка відповідала б нашим очікуванням..."
  • "Як правильно осмислити свій сором? Мислення є серію відповідей на запитання. Однак правильне мислення вимагає правильної постановки цих запитань..."
  • "Емоції людини поступово закріплюються у рисах характеру. Часте повторення сорому може сприяти виникненню такої риси характеру, як сором'язливість..."



Немає коментарів:

Дописати коментар