суботу, 9 березня 2013 р.

У продаж надходять перші ляльки Барбі

9 березня 1959 року 54 роки тому 

 прилавками магазинів вперше продефілювала лялька Барбі, 

змінивши іграшкову індустрію та цілий світ 

      Лялька Барбі ― і нині найпопулярніша в світі іграшка. Щотижня продається близько мільйона цих ляльок, щосекунди ― дві ляльки. У американської дівчинки у віці від 3 до 10 років у середньому буває вісім ляльок Барбі, в італійкої ― сім, у француженки, німкені і англійки ― по п'ять. В українських дівчаток в середньому лише по одній Барбі. Всього компанія Mattel за півстоліття продала більше мільярда Барбі. У 2009 році Барбі відзначила свій півстолітній ювілей.
     «Родинні» ж коріння Барбі сягають Німеччини. Там на початку 1950-х років за мотивами популярного коміксу для дорослих була створена маленька лялька Лілі. З великими грудьми, довгими ногами, Лілі не призначалася для дітей і не продавалася в іграшкових магазинах.
Така собі Рут Хандлер побачила ляльку в тютюновій крамниці в Швейцарії. Іграшка справила на неї таке враження, що Рут купила одразу трьох ляльок.
   Приїхавши додому в США, Хандлер доручила дизайнерові Джеку Райану трохи змінити ляльку і зробити її більш прийнятною для дітей. Змінену ляльку Рут назвала Барбі на честь своєї дочки. Іграшка була запатентована в 1958 році і призначалася для дівчаток 3-12 років.
9 березня 1959 року лялька Барбі вперше з'явилась на ярмарку іграшок в чорно-білому смугастому купальнику, сонцезахисних окулярах і туфлях на шпильці. Новинку зустріли насторожено, та грамотна рекламна компанія зробила свою справу: партія з 3 тисяч ляльок розійшлася блискавично.
    А вже через п'ять років після появи у продажу Барбі її продавали мільйонними партіями. Ляльки жили своїм життям, обростали вишуканим одягом, друзями, вчилися і працювали, підкоривши не одне покоління дітей в 150 країнах світу.
     Першу ж ляльку було продано всього за три долари, але вже в 2004 році блондинка 1959 року народження була продана на аукціоні eBay за 3 тисячі 552 долари, а через два роки на аукціоні Christie's в Лондоні її ціна сягнула 17 тисяч доларів. Погодьтесь, зовсім непоганий заробіток!

Більше новин ― на Порталі освітян України «Педрада»

Немає коментарів:

Дописати коментар