понеділок, 20 травня 2013 р.

Постать дня — Володимир Роменець


20 травня виповнюється 88 років від дня народження Володимира Роменця, видатного українського психолога


Володимир Андрійович Роменець — видатна постать в історії психології, академік Академії педагогічних наук України, професор, доктор психологічних наук, один із фундаторів сучасної української психології, учений, видатний учитель багатьох відомих психологів, із-поміж яких — Тетяна Титаренко, Віталій Татенко, Ірина Маноха тощо.

У колі наукових інтересів психолога — питання загальної психології, історії всесвітньої та української психології, історичної психології, психології творчості, методології психологічної науки тощо.





Ученого вважають засновником школи історико-психологічних досліджень в Україні.

До золотого фонду української психології увійшли такі фундаментальні праці психолога, як «Фантазія, пізнання, творчість» (1965), «Психологія творчості» (1971), «Історія психології» (1975), «Історія психології стародавнього світу і середніх віків» (1982), «Історія психології епохи Відродження» (1988), «Історія психології XIX — початку XX століття» (1995) тощо.

Майже все своє свідоме життя Володимир Роменець присвятив діяльності в Київському університеті, де з 1967 та до кінця свого життя викладав психологію, вів науково-дослідницьку роботу.

У 1991 році Володимир Андрійович очолив відділ історії та етнопсихології Інституту психології АПН України. Досліджував проблеми історії та методології психологічної науки.


В пам’ять про видатний внесок ученого-психолога лабораторії історії психології Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України, яку він очолював упродовж тривалого часу, присвоєно його ім’я — Лабораторія історії психології імені Володимира Роменця.


Із спогадів сучасників...

"Ця людина була відкритою, щирою, доброзичливою, завжди йшла назустріч студентам. Коли Володимир Андрійович після лекції виходив коридор, то його відразу ж оточувала юрба студентів з запитаннями, на які намагався давати відповіді Володимир Андрійович..."



"Коли я характеризую особистість Володимира Андрійовича, міг би порівняти його з Сократом, можна було б його назвати “українським Сократом”, який сказав, що у кожній людині є сонце, тільки дайте їй світити..."



"Протягом свого власного життя він намагався дати відповідь, як людина має вчиняти в тій чи іншій ситуації, намагався дати відповідь іншим людям, що таке сенс життя..."



Іван Данилюк, психолог, учень Володимира Роменця


1 коментар:

  1. Напевно, то велике щастя зустріти в своєму житті таких ВЧИТЕЛІВ...

    ВідповістиВидалити