четвер, 21 березня 2013 р.

Всесвітній день людини із синдромом Дауна


21 березня відзначається 
Всесвітній день людини із синдромом Дауна 
(World Down Syndrome Day) 


   Цей день увійшов у календарний ужиток з 2006 року. Ініціатива належала учасникам VI симпозіуму, присвяченого цій темі. На теренах СНД Всесвітній день людини із синдромом Дауна вперше відзначили в 2011 році.
   Дата 21 березня була вибрана не випадково  це символічне позначення самого синдрому Дауна, причиною якого є трисомія однієї з хромосом: у людини, що страждає цим захворюванням, 21-а хромосома наявна в трьох копіях. «Мову календаря» вийшло 21-е число третього місяця.
   Англійський лікар Джон Ленгдон Даун (John Langdon Down, 18 листопада 1828  7 жовтня 1896) в 1862 році першим описав синдром, який отримав згодом його ім'я, як форму психічного захворювання. Зв'язок між походженням вродженого синдрому і кількістю хромосом виявив в 1959 році французький генетик Жером Лежен (Jérôme Lejeune, 13 червня 1926  3 квітня 1994).






   Цікаво, що першовідкривач синдрому називав його «монголізмом». Цей термін виник унаслідок того, що обличчя людини, що страждає на синдром Дауна, нагадує обличчя представника монголоїдної раси. Однак Всесвітня організація охорони здоров'я скасувала цю назву в 1965 році після звернення фахівців з Монголії.
   Можливо, і нинішня назва синдрому буде змінено на якесь інше. Так, Національний інститут охорони здоров'я США вже рекомендував усунути присвійну форму в назві синдрому, аргументуючи це тим, що сам доктор Даун цим розладом не страждав.
   Синдром Дауна характеризується певним набором фізіологічних особливостей  таких, як «пласке обличчя», шкірна складка на шиї, гіперрухливість суглобів, м'язова гіпотонія і деякі інші. А головне, дитина з таким розладом розвивається помітно повільніше за своїх однолітків.
   Незважаючи на поширену думку про нездатність таких дітей до навчання, вони цілком можуть освоїти як навички догляду за собою, так і більш складні дії. У Москві навіть існує єдиний в світі театр, де всі люди мають синдром Дауна. Трупа, яка називається «Простодушні», успішно гастролює та збирає повні зали.


Немає коментарів:

Дописати коментар