четвер, 21 березня 2013 р.

Постать дня — Карл Леонгард


 21 виповнюється 110 років від дня народження Карла Леонгарда, видатного німецького психолога, психіатра, невропатолога



У 1968 році Карл Леонгард увів у науковий обіг поняття «акцентуація» на позначення надмірно посилених індивідуальних рис особистості, що мають тенденцією до переходу в патологічний стан за несприятливих умов.

Учений характеризує акцентуації як «відхилення від норми». Карл Леонгард розробив свою класифікацію акцентуйованих особистостей, а на основі аналізу художньої літератури проілюстрував акцентуйовані типи особистості.

Значну увагу психолог також приділяв вивченню проблем дитячої шизофренії, він описав особливості цієї хвороби, зокрема порушення розвитку інтелекту, наголошував, що вже в ранньому віці можна розпізнати певні синдроми хвороби та поставити діагноз. Учений також зробив значний внесок у вивчення неврозів, його вважають одним із основоположників поведінкової терапії.


ІДЕЇ… ПОГЛЯДИ… ДУМКИ…


У реальному житті демонстративні особистості завдяки своїй наполегливості мають неабиякий успіх, оскільки вони давно відучилися б від своїх манер, якби кожен бачив цих хитрунів наскрізь…

***


Сильно розвинена емоційна сфера в людині активізує альтруїстські почуття — співчуття, радість за чужу вдачу, почуття обов’язку. Значно меншою мірою в такому разі розвинені прагнення до влади, жадібність та корисність, обурення, гнів через утиски самолюбства…



Немає коментарів:

Дописати коментар