четвер, 21 березня 2013 р.

Підтримано законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству»


   13 березня 2013 року Уряд схвалив законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Прийняття довгоочікуваного закону дасть можливість усунути існуючі законодавчі прогалини і неузгодженості та вдосконалити механізм протидії насильству в українських сім’ях.


   Цим документом, по-перше, запроваджується поняття «жорстоке поводження з дитиною в сім’ї», яке включатиме в себе не лише умисні дії щодо дитини, а й бездіяльність батьків, що може спричинити шкоду дитині. По-друге, цим законопроектом запроваджується поняття «домашнє насильство» на зміну визначення «насильство в сім’ї». 
   Для комплексного вирішення питань протидії домашньому насильству та забезпечення належного надання допомоги постраждалим особам проектом розширюється коло органів та установ, на які покладається здійснення заходів щодо запобігання та протидії насильству. До таких органів запропоновано також віднести місцеві державні адміністрації; органи місцевого самоврядування; центрисоціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; установи та заклади системи освіти; заклади охорони здоров’я.



   Задля запобігання домашньому насильству проектом закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству» пропонується запровадити комплекс заходів соціального спрямування, серед яких — проведення інформаційної та просвітницької роботи для всіх верств населення з метою підвищення обізнаності з питань запобігання домашньому насильству, вивчення, проведення аналізу та усунення причин і умов, які провокують вчинення домашнього насильства, а також його негативних наслідків.
   На основі європейського досвіду, проектом запроваджуються заходи тимчасового обмеження прав особи, яка вчинила домашнє насильство, які можуть бути застосовані виключно за рішенням суду. Зазначеним законопроектом пропонується обмежити застосування покарання у вигляді виправних робіт для осіб, які вчинили насильство в сім'ї, натомість запроваджується покарання у вигляді громадських робіт. Покарання у вигляді громадських робіт передбачає виконання порушником безоплатних суспільно корисних робіт у вільний від роботи чи навчання час і сприятиме саме його перевихованню.

Немає коментарів:

Дописати коментар