середу, 20 березня 2013 р.

Постать дня — Беррес Фредерик Скіннер


 20 березня виповнюється 110 років від дня народження Берреса Фредерика Скіннера, видатного американського психолога, винахідника, письменника


Беррес Фредерик Скіннер зробив неоціненний внесок у розвиток та популяризацію біхевіоризму — напряму психології, що розглядає поведінку людини як механічні, машиноподібні акти у відповідь на зовнішні подразнення.

Визнання та славу вченому принесла насамперед його теорія оперантної поведінки, а також його художні та публіцистичні твори, в яких він пропагував ідеї широкого використання біхевіористських технік модифікації поведінки, наприклад, програмованого навчання, для покращення суспільства та ощасливлення людей, як форму соціальної інженерії.

"Існувати тільки заради самого себе
значить бути нічим..."

На думку Скіннера, необхідно знати зовнішні причини поведінки та її результати для того щоб дати зрозумілу картину активності організму як поведінкової системи.

У 1972 році Американська психологічна асоціація назвала найбільш видатних психологів ХХ століття. Цей почесний список очолив Беррес Фредерик Скіннер… Другу позицію посів Зігмунд Фрейд…




ЕКСПЕРИМЕНТ СКІННЕРА

На початку 40-х років ХХ століття Беррес Фредерик Скіннер сконструював ящик для пацюків та голубів зі спеціальним перемикачем, який голуб, наприклад, міг привести в дію за допомогою дзьоба. Тоді спеціальний електричний прилад подавав в ящик корм.

Цей ящик Скіннер винайшов, щоб дослідити властивості поведінки різних істот, однак в 1948 році йому прийшла в голову блискуча ідея відмовитися від перемикача та модифікувати подачу корму. Учений запрограмував прилад так, щоб зерно подавалося зголоднілим птахам хаотично.

Психолог був вражений поведінкою птахів: залежно від свого внутрішнього статистичного апарату вони випрацювали надзвичайно складні ритуали на кшталт «танцю дощу». Один птах ритмічно повертав голову в бік певного кута, інші крутили головами проти годинникової стрілки. Буквально кожен голуб створив свій ритуал, який поступово зафіксувався в його умі у зв’язку з годуванням.

Новий підхід дав можливість Скіннеру «створити» поведінку голуба. А пристрій, змайстрований ученим, увійшов в історію як «скіннерівський ящик».



Немає коментарів:

Дописати коментар