четвер, 6 червня 2013 р.

Постать дня - Сергій Рубінштейн

6 червня виповнюється 125 років від дня народження Сергія Рубінштейна, видатного російського психолога


В історію науки Сергій Леонідович увійшов як видатний психолог-теоретик, якому вдалося відкрити принципово нові та перспективні шляхи в розвитку психологічної науки і філософії. Саме він став основоположником  філософсько-психологічної теорії діяльності.

Підхід Сергія Рубінштейна до вивчення теорії людини, свободи, суб’єкта і об’єкта, суб’єктивного, ідеального і об’єктивного, психічного і фізіологічного був абсолютно новаторським. На його основі вчений створив психологічні теорії особистості, мислення як діяльності та як процесу тощо. У колі його наукових інтересів були також питання теорії і методології загальної психології, педагогічної психології, історії психології, психології емоцій, темпераменту, здібностей, філософії та логіки.


Сергій Рубінштейн був одним із перших вітчизняних психологів, хто отримав Сталінську премію (1942). У 1942 році вчений заснував кафедру, а згодом і відділення психології в Московському державному університеті. У 1945 році психолог створив першу в Академії наук психологічну лабораторію. З 1953 року брав активну участь в організації видання журналу "Вопросы психологии".

Ідеї… Погляди… Думки…


«Психология и очень древняя и очень молодая наука. Она основана на тысячелетиях житейского опыта, столетиях философских размышлений и десятилетиях точной экспериментальной науки…»

«Исходная специфика человека, человеческого существования заключается в том, что во всеобщую детерминацию бытия включается не сознание само по себе, а человек как осознающее мир существо, субъект не только сознания, но и действия…»

Із творчої спадщини…

  • Бытие и сознание: о месте психологического во всеобщей взаимосвязи явлений материального мира (1957)
  • О мышлении и путях его исследования (1958)
  • Основы общей психологии (1940, 1946, 1989)
  • Основы психологии (1935)
  • Принцип творческой самодеятельности (1922)
  • Принципы и пути развития психологии (1959)

Немає коментарів:

Дописати коментар