пʼятницю, 1 лютого 2013 р.

Постать дня — Володимир Бехтєрев

Професор  В. М. Бехтєрев.
Санкт-Петербург. 1912 
Фото Карла Булла,  
видатного російського фотографа, 
майстра фоторепортажу

1 лютого виповнюється 157 років від дня народження Володимира Бехтєрева, видатного російського психолога, медика-психіатра, невропатолога


В історію науки Володимир Бехтєрев увійшов насамперед як основоположник експериментальної психології та рефлексології, а також як фундатор науково-дослідного Психоневрологічного інституту в Санкт-Петербурзі — першого в світі наукового центру з комплексного вивчення психіки людини (1908) та Інституту вивчення мозку і психічної діяльності людини, які згодом було названо на честь вченого.

У науковій спадщині ученого — вивчення та опис багатьох патологічних та фізіологічних синдромів: боязнь запізнитися та почервоніти, нав’язлива усмішка та ревнощі, плач та затяжний сміх, боязнь чужого погляду тощо.



Володимир Бехтєрев створив учення про анатомію мозку, відкрив нові провідні шляхи, привніс багато нового в тлумачення функції рівноваги тіла. Досліджував також проблеми гіпнозу та навіювання.

"Метою будь-якого виховання повинно бути створення діяльної особистості в кращих ідеалах громадського життя, в ідеалах істини, добра і краси..."

Учений був одним із перших, хто застосував науковий підхід до виховання дітей раннього віку: на основі вивчення рухів грудних дітей показав, що формування особистості починається вже з перших місяців життя. Учений розробив об’єктивні методи вивчення нервово-психічного розвитку дітей.

Також науковець зробив першу спробу об’єктивно вивчити вплив колективу на психіку і поведінку людини. Виділив багато захворювань, з-поміж яких — хвороблива задерев’янілість хребта, яку згодом було названо на честь ученого.

Загалом перу Володимира Бехтєрева належить понад 600 наукових праць з питань психології, клінічної невропатології, психіатрії, фізіології нервової системи та морфології.

За спогадами сучасників, учений був неперевершеним лектором, його лекції були настільки цікавими, що їх приходили слухати не тільки студенти. Серед слухачів був і Олексій Пєшков — майбутній письменник Максим Горький.


Немає коментарів:

Дописати коментар