четвер, 7 лютого 2013 р.

Постать дня — Альфред Адлер

7 лютого виповнюється 144 роки від дня народження Альфреда Адлера, видатного австрійського психолога, психіатра та мислителя


З ім’ям Альфреда Адлера у світовій психо-логічній науці пов’язано створення системи індивідуальної психології. Також учений є одним із основоположників сучасної психотерапії. 

На початку наукової кар’єри Альфред Адлер долучився до ідей Зігмунда Фрейда, однак пізніше заснував власну наукову школу, час активної діяльності якої припав на 20–30-ті роки ХХ століття.

В основі його наукових переконань — твердження, що рушійною силою психіки є «прагнення до влади», яке начебто виникає з «почуття неповноцінності». У результаті протесту проти цієї «неповноцінності» й відбувається процес формування особистості та її характеру.


 ІДЕЇ... ДУМКИ... ПОГЛЯДИ...


  • Без відчуття мети діяльність індивіда не мала б жодного смислу. 
  • Коли людина має конкретну мету, вона відчуває в собі сили подолати будь-які проблеми, так як в ній живе її майбутній успіх. 
  • Мета — це функція, завдяки якій людина орієнтується в світовому хаосі, в хаосі власного існування. Це ілюзія розуміння природного і соціального буття. 
  • Кожна людина є творцем, бо із різноманітних вроджених факторів та можливостей створює щось. 
  • Найбільша небезпека авторитарного виховання в тому, що воно дає дитині ідеал влади. 

Немає коментарів:

Дописати коментар