четвер, 14 лютого 2013 р.

День святого Валентина, або День всіх закоханих



Любов є найбільшою рушійною силою у житті. Це те, заради чого чоловіки готові гори звернути, а жінки ― їхати за своїм коханим навіть на край світу. Про кохання написано і сказано так багато, що здавалося б нічого нового вже й не скажеш. Але будь-який закоханий це легко спростовує, знаходячи слова, виcлови і вчинки, які щоразу по-новому показуватимуть його любов. Це унікальне почуття і стан душі. Кохання є запорукою перемог у всіх починаннях, воно ж вчить нас терпимості та виваженості. Любов ревна і завжди більш упереджена, ніж всі інші почуття. Та разом з тим вона надає той рівень спокою і відчуття порядку, який неможливо відчути без неї.



Вважається, що День святого Валентина існує вже більше 16 століть, але свята Любові відомі і з більш ранніх часів ― з часів стародавніх язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого святкували фестиваль еротизму, званий Lupercalia, на честь богині кохання Juno Februata.
У свята є і конкретний «винуватець» християнський священик Валентин. Ця історія датується приблизно 269 роком, в той час Римською Імперією правив імператор Клавдій II. Римська армія відчувала гостру нестачу солдатів для військових походів, і воєначальник був переконаний, що головна тому причина ― шлюби, бо одружений легіонер про славу імперії думає набагато менше, ніж про те, як сімю прогодувати. І, щоб зберегти в своїх солдатах військовий дух, імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися.
Але закохуватися від цього солдати менше не стали. І на їх щастя знайшовся чоловік, який, не лякаючись імператорського гніву, став таємно вінчати легіонерів з їх коханими. Ним був священик на ім.я Валентин з римського міста Терні (Valentine of Terni).
Ясна річ, як тільки про це дізнався імператор, він вирішив його «злочинну діяльність» припинити. Валентина засудили до страти. Трагізм ситуації був ще й у тому, що і сам Валентин був закоханий в дочку тюремника. За день до страти священик написав дівчині прощального листа, де розповів про свою любов і підписав його «Твій Валентин». Чи так це було чи інакше, та відтоді повелося писати в День святого Валентина любовні записки «валентинки».
Згодом, як християнського мученика, що постраждав за віру, Валентина канонізовала католицька церква. А в 496 році римський Папа Геласіус (Pope Gelasius I) оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.
З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та недостовірні).

У Західній Європі День святого Валентина став широко відзначатися з 13 століття, в США  з 1777 року.

Традиція дарувати цього дня подарунки міцніла з кожним роком і для декого стала досить успішним бізнесом. Наприклад, на початку минулого століття у американців було прийнято посилати своїм нареченим марципани, які були досить дорогими.
В Японії традиція дарувати цього дня солодке зявилася з подачі однієї великої фірми з виробництва шоколаду. Там почали святкувати День святого Валентина в 30-х роках. І досі шоколад залишається в Японії найпоширенішим подарунком. До речі, там День святого Валентина дещо нагадує «8 Березня для чоловіків», оскільки японські чоловіки отримують цього дня навіть більше подарунків, ніж жінки.
 У пристрасних французів в День святого Валентина прийнято дарувати коштовності, а в романтичній Данії люди посилають один одному засушені білі квіти.
У Британії незаміжні дівчата 14 лютого встають до сходу сонця, стають біля вікна і дивляться на чоловіків. Згідно з повірям, перший чоловік, якого вони побачать, і є суджений.
Але є в світі деякі країни, які особливо відзначилися у святкуванні Дня святого Валентина. В першу чергу це Саудівська Аравія, яка є єдиною в світі країною, де це свято офіційно заборонено, причому під загрозою великих штрафів.
І на Русі було своє свято закоханих, ось тільки відзначався він не взимку, а на початку літа. Він був повязаний з легендарною історією любові Петра і Февронії і присвячений Купалові язичницькому словянському богові, синові Перуна.
Нині День всіх закоханих стає щодалі все популярнішим. Традиційними цього дня стали весілля і вінчання. Вважається, що це стане запорукою світлого вічного кохання.


А ми бажаємо вам ніколи не втрачати почуття закоханості!




Немає коментарів:

Дописати коментар