вівторок, 10 вересня 2013 р.

Всесвітній день запобігання самогубствам

Щорічно 10 вересня Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) проводить Всесвітній день запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day).

Сучасні ритми життя і роботи, а також багато суб’єктивних факторів призводять до того, що іноді людина зважується на злочин — злочин проти свого життя. За даними ВООЗ, загальна кількість смертей від суїциду в світі сягає близько мільйона на рік, а це стільки ж людей, скільки гине в результаті воєн і насильницьких убивств, разом узятих. За поширеністю випадків суїциду лідирують розвинуті країни. Першість належить країнам Східної Європи. У Японії щорічно закінчують життя самогубством приблизно 30 тисяч людей. Найменші ж показники суїцидів в Латинській Америці, Африці та ісламських країнах.

На жаль, почастішали випадки дитячих самогубств, особливо серед підлітків. У 2012 році в Україні майже 500 дітей віком від 14 до 18 років вчинили спробу суїциду, і для 174 з них ця спроба виявилася фатальною. Основними чинниками, які призводять до того, що підлітки накладають на себе руки є конфлікти і непорозуміння з батьками, друзями, однокласниками, а також невдалі стосунки з коханою людиною, кохання без взаємності. Не останнє місце у списку чинників займають переживання через смерть близької людини, почуття провини за протиправний учинок, невміння самостійно подолати негативні емоційні стани. Детальніше про самогубства у підлітковому середовищі та профілактику суїцидної поведінки можна прочитати у журналі «Практичний психолог: Школа» № 7/2013.




Синдром Вертера

У 1974-1975 роках американський соціолог Девід Філліпс увів термін «ефект або синдром Вертера». Провівши низку досліджень, він прийшов до такого висновку: відразу після публікації на перших шпальтах газет новини про самогубство, число скоєних суїцидів різко зростає. Це відбувається саме в тих регіонах, де трагічний випадок отримав найбільший розголос.

Своєю назвою синдром зобов’язаний Йогану Вольфгангу Гете і його роману «Страждання молодого Вертера», що був опублікований у 1774 році. Герой твору, закоханий юнак, зневірившись знайти щастя з коханою, пускає собі в голову кулю. Відомо, що поштовхом до написання цього роману стала нещаслива історія кохання самого Гете. Від передчасної загибелі письменника вберегло лише те, що він почав виливати свої переживання на папір — взявся за роман про юного Вертера, наділивши того власними почуттями й думками. «Я написав Вертера, щоб не стати Вертером» — говорив Гете.


Роман користувався величезним успіхом. Відразу після публікації він викликав хвилю самогубств серед молоді по всій Європі. Під впливом твору Гете, романтично налаштовані юнаки, наслідуючи головного героя, почали позбавляти себе життя. Справа дійшла до того, що деякі країни заборонили небезпечний роман.



Немає коментарів:

Дописати коментар