пʼятниця, 13 вересня 2013 р.

15 вересня - святкуємо день Батька!


В Україні за ініціативою Міжнародної громадської організації «Міжнародний центр батьківства», від імені представників громадських та релігійних організацій учасники Всеукраїнського громадського комітету з підтримки сім’ї та відповідального батьківства 18 вересня 2009 року оголосили третю неділю вересня Всенародним Днем Батька в Україні. З 2014 року планується зробити це свято офіційним і всеукраїнським. У цей день діти обов’язково відвідують батьків, яка б відстань їх не розділяла.

За сучасних складних соціально-економічних умов батько в сім’ї виконує функцію фінансового забезпечення. У зв’язку з цим дедалі більше батьків передають свої виховні функції дружині, іншим членам родини. Проте історична роль тата у слов’ян — це годувальник і захисник, а також показник духовного стану родини.

Найпоширенішою в старовину була традиційна модель батьківства, де батько — персоніфікація влади й вища дисциплінуюча інстанція, приклад для наслідування. Роль батька включала відповідальність за виховання дітей, передусім, сина. У традиційному суспільстві тато був головою сім’ї, людиною, яка приймала важливі рішення, радила, керувала, бо з усіх членів сім’ї він був найбільш вмілим, досвідченим.






Уперше про свято батька заговорили в Сполучених Штатах
Америки. У 1909 році під час церковної служби з нагоди Дня матері одна жінка — Сонора Смарт — подумала про те, що після передчасної смерті її матері п’ятьох дітей, які були в сім’ї, виховував батько.


Сонора дуже хотіла висловити своєму батькові подяку за те, що він зробив для неї. Вона цінувала всі його жертви заради дітей і вважала свого батька Вільяма Джексона Смарта зразком справжнього чоловіка. Саме тому Сонора Смарт звернулася до місцевої влади, запропонувавши заснувати нове свято — День батька. Її підтримала громадськість, і 5 червня, у день народження батька Сонора, було вирішено відзначити це свято вперше. Проте організація заходу затягнулася, тому перше святкування Дня батька відбулося 19 червня. Поступово це свято почали відзначати в інших штатах США та інших країнах.


Нині День батька у всьому світі святкують у третю неділю червня. Найбільшої популярності воно набуло у Великобританії, Нідерландах, Франції та Китаї.

Бажаємо кожному, щоб разом із ним був ТАТО! Тато, який все знає, все може, з яким нічого не страшно і все виходить, який все зрозуміє і в усьому підтримає!

Тож привітайте свого тата! 
Подякуйте йому за все (і не лише 15 вересня)!






Ознайомитися з цією та іншими новинами більш докладно ви можете на порталі освітян України "Педрада"




Немає коментарів:

Дописати коментар