понеділок, 16 лютого 2015 р.

Навчальний проект, або Хто готує військових психологів

15 лютого у Києві відбувся перший випуск тренерів-психологів, що спеціалізуватимуться на лікуванні посттравматичного стресового розладу. Про це повідомляють в Адміністрації Президента.

Протягом шести днів лікарі, психіатри, психотерапевти, психологи, соціальні працівники та волонтери з усієї України проходили навчання із запобігання та лікування постравматичного стресового розладу. Після закінчення курсу народний депутат, голова парламентського Комітету з питань охорони здоров’я, Радник Президента Ольга Богомолець та доктор психології Френк П’юселік вручили сертифікати «Тренер ПТСР із запобігання та лікування» 27 учасникам, які показали найбільш високі навички та знання. Всього курс семінару пройшли більше двохсот осіб.



Ініціатор проведення навчань Радник Президента, народний депутат Ольга Богомолець розповіла що основна мета тренінгу — навчити фахівців методам і формам запобігання та лікування посттравматичного стресового розладу.

«Крім фізичних ушкоджень, на війні солдати отримують ще й психологічні травми. До 90% мобілізованих українців, які не є професійними військовими ризикують отримати бойову психічну травму. Допомогти таким бійцям та їх сім’ям і будуть покликані психологи та психотерапевти, яких ми навчали в столиці. Це початок створення єдиної системи кваліфікованих тренерів-психологів, які повернуться в свої області, де працюватимуть — тренувати соціальних працівників та людей, котрі будуть безпосередньо контактувати з пораненими бійцями та сім’ями загиблих героїв», — зазначила Ольга Богомолець.

В рамках семінару учасники отримали, зокрема, знання Правил виживання під час бойових дій та їх застосування у процесі реабілітації бойової психологічної травми (БПТ) і посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і дізналися, як правильно здійснювати психологічне консультування з дотриманням Правил виживання під час бойових дій.

Захід відбувся за сприяння Міністерства охорони здоров’я України, яке на семінарі представляла Ірина Пінчук, директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України.

***
Підготовка психологів є надзвичайно складною і витонченою справою. Займатися нею, так само як і надавати допомогу постраждалим, мають лише висококваліфіковані фахівці, що мають власну особисту та професійну позицію. А ще краще, аби такі фахівці мали б і попередній власний досвід.

Нижче на фото психологи, що насправді є фахівцями, які працюють з військовими в зоні проведення АТО, які навчають інших і щиро діялться власним досвідом.
Мобільна група військових психологів:
Людмила Царенко, Виталий Рютін,
Вікторія Арнаутова. фото А. Дихтяренко

Людмила Царенко на навчальному семінарі

Заняття проводить Людмила Литвиненко

Досвідом роботи ділиться Павло Горностай

Немає коментарів:

Дописати коментар