вівторок, 12 січня 2016 р.

Ювілейний рік. Йоганн Генріх Песталоцці

Пам'ятник Песталоцці
в м. Івердон (Швейцарія)
"Ні про які судження і висновки у нас ще не може бути й мови. Малюк повинен у своєму дитячому віці тільки дивитися і слухати, і коли він цілком ознайомиться з предметом, то судження і висновки прийдуть самі собою. Немає нічого небезпечного в тому, що люди надто пізно починають міркувати і робити висновки, але дуже небезпечно, якщо вони призвичаїлися до цього (якщо любов до цього охопить їх) перш, ніж вони досягнуть в цьому відношенні достатньої зрілості. Тому - всупереч загальноприйнятій думці - я зовсім не вважаю корисними та цінними педагогічні основи нашого століття - раннє навчання дітей читання та письма, що, як би штучно, вирощує в них схильність до передчасних суджень".

12 січня виповнюється — 270 років від дня народження Йоганна Генріха Песталоцці (1746–1827), швейцарського педагога-демократа, одного з основоположників народної школи.

Дидакт Песталоцці був творцем теорії елементарної освіти та ідеї розвивального навчання. Він очолював відомі виховні заклади Швейцарії – «Установи для бідних», притулок для сиріт, учительську семінарію інтернатного типу.




Песталоцці є автором творів з питань виховання і навчання «Лінгард і Гертруда», «Книга матерів», «Лебедина пісня», а також посібників із методики початкового навчання «Азбука спостережень», «Наочне вчення про число» та рельєфних дидактичних посібників, що використовуються у початкових класах при вивченні математики.



Немає коментарів:

Дописати коментар