вівторок, 21 травня 2013 р.

Постать дня — Ігор Кон

21 травня виповнюється 86 років від дня народження Ігоря Кона, відомого російського соціолога, психолога, антрополога, філософа


Ігор Кон увійшов в історію психологічної науки як один із засновників сучасної російської соціологічної школи, популяризатор науки та просвітитель.

За багаторічну діяльність учений зумів зробити вагомий внесок у різноманітні сфери наукової діяльності — філософію та методологію історії, історію соціології, етику, соціальну психологію і психологію розвитку, теорію особистості, антропологію та соціологію дитинства та юності, гендерні дослідження.

Значну увагу у своїй діяльності Ігор Кон приділяв проблемам соціології молоді та психології юнацького віку ("Психология ранней юности", 1989). Учений створив новий науковий напрям порівняльних міждисциплінарних досліджень дитинства та юності — етнографію дитинства («Ребенок и общество: историко-этнографическая перспектива", 2004).


Учений вперше в післявоєнний період звернувся до вивчення проблем соціальної психології етнічних переконань, антисемітизму, національного характеру, взаємовідносин влади та інтелігенції. Також Ігор Кон глибоко досліджував проблему статі та сексуальності.

Ідеї… Погляди… Думки…


«Траєкторія твоєї особистої долі тісно пов'язана з траєкторією розвитку твого суспільства…»

«Що менше людина знає, то впевненіші її міркування…»

«Дружба, основана з міркувань користі чи задоволення, не може бути ані істиною, ані надійною…»


Немає коментарів:

Дописати коментар