неділя, 11 січня 2015 р.

Постать дня – Яків Коломинський


11 січня виповнюється 80 років від дня народження Якова Коломинського, білоруського психолога

Яків Львович Коломинський відомий насамперед як спеціаліст в області вікової, педагогічної та соціальної психології тощо. Проводив експериментальні та теоретичні дослідження на стику вікової, педагогічної та соціальної психології. Також вивчав розвиток та формування особистості у малих групах та колективах на основних стадіях онтогенеза у процесі спільної діяльності, міжособистісної взаємодії та педагогічного онтогенезу.

Вивчаючи усвідомлення людиною своїх відносин з однолітками встановив закономірність, яку визначив поняттям «парадокс свідомості». Розкрив поняття «соціально-психологічної рефлексії», «соціально-психологічної перцепції», «соціометричні установки особистості».


Психолог є дослідником диференціальної характеристики особистості під назвою «соціально-психологічна спостережливість». Вона посіла чільне місце у діяльності системи « людина-людина».Я. Л. Коломинським запропоновано та апробовано експериментальний метод вивчення міжособистісних відносин – аутосоциометрія.

Результати досліджень психолога викладені у книгах та у більш ніж 300 наукових роботах. Майже всі його праці перекладені іноземними мовами.

«Захоплення – це щасливий стан. Немає захоплення – немає людини …»

«Книги – як діти. Вони всі дорогі. Але й серед дорогих є найцінніші…»

Із наукової спадщини:

· Психология личных взаимоотношений в детском коллективе (1960);
· Человек среди людей (1973);
· Психология общения (1974);
· Беседы о тайнах психики (1976);
· Познай самого себя(1981);
· Психология детского коллектива. Система личных взаимоотношений(1984);
· Человек: психология (1986);
· Основы психологи (2010).


Публікацію підготувала практикант редакції — Оксана Мельниченко


Немає коментарів:

Дописати коментар