неділя, 11 січня 2015 р.

11 січня – Всесвітній день «Спасибі»



Без сумніву, найввічливішим днем року можна назвати – 11 січня. Це дата, коли людина може сказати «спасибі» кожному.

Коріння цього свята беруть ще з часів Київської Русі, а саме поширення християнства. Проте «Спасибі», тоді вживали у ширшому значені, ніж просто слова подяки. Воно походить від словосполучення «СпасиБог». Тож, промовляючи його, люди надавали цьому поняттю сакральне значення та промовляли тільки з чистим серцем, звільнившись від негативних емоцій.

"З вдячності народжується відповідальність: вдячність – це розуміння, що тобі пощастило отримати, – і бажання передати далі"
(Невідомий автор)



Традиція цього свята досить глибока та наповнена почуттями. У цей день прийнято обмінюватися листівками з написом «Спасибі», у яких зазначають слова подяки за що-небудь. А от у деяких країнах дякують один одного не тільки в особистому житті, але й у діловому. Так, компанії дякують своїх клієнтів та партнерів різноманітним чином (листівками, бонусними послугами і програмами, приємними сувенірами тощо).

Психології вважають, що слова вдячності — це знаки уваги, які здатні зігріти своїм теплом. Це слова, які називаються своєрідною «пігулкою», яка має цілющі властивості. Кажуть, що звичка дякувати, дозволяє більше звертати увагу на позитивні моменти у житті, що вберігає від депресій та песимістичного настрою. А дякуючи своєму життю без причин, у відповідь воно може наділити «дарами» та приємними змінами у майбутньому.

"Подяка – могутній метод для збільшення вашої енергії і привнесення у ваше життя того, що ви хочете…"
( Ронда Берн)

Виховання ввічливості – нелегкий етап у вихованні дитини. Адже потрібно уважно контролювати ситуації, у яких потрібно за нормами ввічливості подякувати. Тому для спрощення цього етапу варто притримуватись порад фахівців:
· Якщо у дитини не відразу може подякувати, не варто робити зауваження при сторонніх. Краще використовувати форму доброзичливої підказки та обговорити з нею цю помилку;

· Діти починають усвідомлено дякувати з 6-7 років. До цього варто ознайомити малечу з цим словом та правилами, але не сварити через її неввічливість, невдячність та вихованість.

· Важливо говорити «Спасибі» і самій дитині за її хороші та добрі вчинки.




Публікацію підготувала практикант редакції — Оксана Мельниченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар