середа, 23 грудня 2015 р.

Завдяки чому формується людський капітал, або Скорочення фінансування зруйнує систему досліджень


Наука має певну особливість: вона не може постати враз на пустому місці і не має переривати традицію мислення. Це об’єктивні закони її існування, і порушувати їх — значить, знищувати науку як сферу суспільної діяльності, без якої, зауважимо, настане кінець цивілізаційного розвитку країни.

Це слова президента Національної академії педагогічних наук України, академіка НАНУ і НАПН — Василя КРЕМІНЯ, з його слова "Людський капітал формується завдяки педагогіці" до урядовців, опублікованого в "Урядовому кур’єрі".

Призедент НАПН зазначив, що при формуванні проекту державного бюджету України на 2016 рік видатки НАПН України становили понад 136 млн. грн., а у проекті закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» видатки НАПН України вже передбачено тільки у сумі 97,2 млн. грн., тобто зменшено на 29 відсотків, а за розділом «Наука» — на 31,3 відсотка, що призведе до скорочення кількості науковців НАПН України майже на 40 відсотків та спричинить руйнацію системи наукових досліджень, фактичне припинення роботи наукових установ НАПН України, знищення наукового потенціалу та відповідної інфраструктури у галузі педагогіки і психології. Науково-методичний супровід усіх ланок освіти — від дошкільної до вищої й освіти дорослих — буде скасовано. Цим знову закладається дедалі сильніше відставання України від більшості країн.



Нині НАПН України спрямовує свою діяльність на вдосконалення вітчизняної освіти та адаптацію її показників до міжнародних з метою наближення України до Європейського простору. Результати досліджень та практичні розробки учених академії методологічно орієнтують процес навчання й виховання на особистість, методично створюють такі організаційні й педагогічні умови, що найповніше враховують інтереси, потреби, запити молодої людини, формують необхідні їй у сучасному світі компетентності, що в цілому робить її суб’єктом власного життєтворення й успішного творення майбутнього своєї країни. Іншими словами — завдяки педагогіці утворюється людський капітал, який впливає на зростання національного доходу, є чинником економічного розвитку країн. Хіба не на це орієнтоване суспільство, що прагне розвитку й утвердження у глобалізованому світі?

З повним текстом звернення Василя Креміня можна ознайомитися на офіційному сайті НАПН україни, перейшовши за посиланням.



Немає коментарів:

Дописати коментар