понеділок, 7 липня 2014 р.

Постать дня — Наталія Бехтєрева

7 липня виповнюється 90 років від дня народження Наталії Бехтєревої, російського нейрофізіолога


Більше ніж півстоліття Наталія Бехтєрева присвятила вивченню «найбільш непізнаного об’єкта у Всесвіті» — мозку людини. Відкриття дослідниці були сенсаційними. Вона науково обґрунтувала чимало невідомих раніше явищ у роботі головного мозку, однак наприкінці життя стверджувала, що розгадати його загадку навряд чи кому-небудь вдасться.

Як здійснюється процес запам’ятовування інформації, формування емоцій, як мозок виконує свої функції, і, основне, як лікувати тих, у кого вони порушені, — над цими питаннями й працювали в Інституті мозку людини, створеному Наталією Бехтєревою.

"Чинником, що найчастіше та найістотніше впливає на стан мозку здорової людини, 
є емоції..."





У 1960-х рр. вперше на теренах колишнього Радянського Союзу Наталія Бехтєрева запропонувала вживлювати в мозок електроди для діагностування та лікування. Метод назвали надзвичайно сміливим. Дослідницю цікавила нерозгадані таємниці мозку — сон, феномени інтуїції, безумства, геніальність тощо.

Із-поміж найвідоміших відкриттів Наталії Бехтєревої — властивість нейронів підкіркових утворень головного мозку людини реагувати на смисловий зміст мовлення і брати участь у забезпеченні розумової діяльності.

Наталія Бехтєрева є внучкою Володимира Бехтєрева — видатного російського медика-психіатра, невропатолога, фізіолога, психолога.




Немає коментарів:

Дописати коментар