пʼятниця, 11 липня 2014 р.

Постать дня — Володимир Мясищев


11 липня виповнюється 121 рік від дня народження Володимира Мясищева, російського психолога, невропатолога, психотерапевта



Наукова діяльність ученого пов’язана з розробленням найважливіших наукових проблем психології, медичної психології, психіатрії та психотерапії. Із-поміж них — проблема цілісності особистості здорової та хворої людини.



Значну увагу дослідник приділив вивченню трудової діяльності людини та трудовому вихованню дітей. Наголошував на необхідності такої наукової дисципліни, як ергології, що покликана комплексно вивчати процеси праці на основі даних психології, фізіології та педагогіки.


Психолог сформулював одне з найважливіших в психології положень теорії особистості. Він підкреслював, що система взаємин людини з собою та оточенням є найбільш специфічною характеристикою особистості.

Однією з фундаментальних праць Володимира Мясищева є «Психологічні особливості людини. Характер, здібності», у якій психолог запропонував основи типології та класифікації характерів людини.

У 1930–1940 рр. учений розробив клініко-патогенну концепцію неврозів, яка пояснювала причини їх виникнення та особливості перебігу.



Немає коментарів:

Дописати коментар