пʼятниця, 11 липня 2014 р.

11 липня — Всесвітній день шоколаду

«Шоколад — це крок в інше, яскраве життя, сповнене бенгальських радісних вогнів і феєрверків. У життя, що не має заборон і законів», — говорив про відомі усім солодощі італійський мандрівник і письменник Джованні Джакомо Казанова.

11 липня — найсолодший день у році — Всесвітній день шоколаду. Це доволі молоде свято — уперше було проведене у Франції в 1995 році. 

Какао-боби
Батьківщиною шоколаду вважають Америку. Саме індіанці майя першими почали вирощувати какао-боби, а згодом їх справу перейняли ацтеки. В Європу шоколад потрапив на човні Христофора Колумба в 1942 році. Іспанські конкістадори називали його «чорним золотом», вони часто повторювали, що «думки мають бути чистими і товщиною в шоколад». До ХХ століття ці ласощі були доступними лише для найвищих прошарків суспільства. 



Сучасні науковці встановили, що шоколад містить елементи, що сприяють відпочинку та зняттю психологічного напруження. Темний сорт містить ендорфін, так званий «гормон щастя». Окрім того, шоколад є джерелом енергії, оскільки містить калій і магній, а також зміцнює і підтримує імунітет. 

Дерево какао
Традицію відзначати День шоколаду підтримують у багатьох країнах світу. У кожній державі святкують по-різному. Наприклад, у Бельгії, де живуть справжні шоколадні гурмани, у цей день прийнято ходити в музеї шоколаду, яких там налічується аж 16! Італійці, які мають на своїй територій справжню Шоколадну долину, відвідують майстер-класи з виготовлення шоколадних виробів. У Франції туристи мають унікальну можливість побувати в школі шоколатьє Ecole du Grand Chocolat of Valrhonа, що відома в усьому світі, та повчитися у справжніх майстрів абсолютно безкоштовно. В Україні, яка щоосені святкує Фестиваль шоколаду у Львові. Усі охочі отримати свою частку шоколадної насолоди та задоволення мають змогу зробити це, відвідавши 11 липня Музей шоколаду у Львові, Львівську майстерню шоколаду у Львові та в Києві. 

Тож усім солодкого свята! Із Днем шоколаду!


Немає коментарів:

Дописати коментар