четвер, 20 червня 2013 р.

Відповідальність батьків

У зв’язку з тим, що значна кількість дітей проводить дозвілля у місцях, які аж ніяк не сприяють їх культурному та інтелектуальному розвитку — у нічних клубах, «пабах», «барах» (зазначені мають статус «закладів громадського харчування»), комп’ютерних клубах, більярд-клубах, інтернет-кафе тощо, 19 червня 2013 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо перебування дитини у закладах громадського харчування та сфери розваг у нічний час)» від 16.05.2013 № 243-VII. Законом внесено зміну до Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-III: додано статтю 201 «Особливості перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування».




Згідно із законом, яким внесено зміни до ЗУ «Про охорону дитинства», Кодексу України про адміністративні правопорушення діти віком до 16 років з 22 до 6 години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини.

«Діти віком до 16 років з двадцять другої до шостої години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини або особи, яка її супроводжує і несе за неї персональну відповідальність.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов'язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з двадцять другої до шостої години дітей до 16 років без супроводження осіб, зазначених у частині першій цієї статті.

Власники закладів, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладів громадського харчування та уповноважені ними особи мають право у період з двадцять другої до шостої години вимагати у відвідувачів таких закладів документи, що підтверджують досягнення ними 16-річного віку».

Крім того, доповнено Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X статтею 1801 «Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування»:

«Порушення встановленого законом порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування — тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян — власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності від двадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, громадян - власників підприємств чи уповноважених ними осіб, громадян — суб'єктів підприємницької діяльності від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян" діти віком, згідно з якими діти до 16 років з 22 до 6 години можуть перебувати у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування лише в присутності принаймні одного з батьків чи іншого законного представника дитини».

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що кількість правопорушень, спрямованих проти дітей, сталися у нічний час, коли вони перебували без нагляду батьків. Відомо, що нічні клуби, дискотеки та інтернет-кафе стали найпоширенішим місцем збуту наркотиків. Майже у всіх розважальних закладах та закладах громадського харчування, де реалізуються алкогольні напої та тютюнові вироби, не здійснюється жодних заходів щодо перевірки віку осіб, які їх купують та споживають.





Більше новин ― на Порталі освітян України «Педрада»

Немає коментарів:

Дописати коментар