вівторок, 25 листопада 2014 р.

Ценностные ориентации в жизни ребенка. Из недосказанного...

Уважаемые коллеги, как вы помните, 30 октября нынешнего года лаборатория психологии дошкольника Института психологии имени Г.С.Костюка НАПН Украины, при поддержке Цифрового издательства МЦФР, провела конференцию в онлайн-режиме.


Однако, многое осталось недосказанным...

Своими размышлениями по поводу недосказанного в ходе онлайн-конференции поделилась Тамара Александровна Пироженко, заведующая лаборатории психологии дошкольника.



«Не хочется, чтобы осталось впечатление слащавой сусальности разговора. Да, мы не говорили о сложности, о боли, о изменившейся ситуации жизни в нашей стране. Это не значит, что мы не видим проблем.Это значит только одно — боль в сердце, застрявшие слова в горле... Невозможно обсуждать эти проблемы мимоходом, в ряду других аспектов.

Главные ценности — Человек как ценность; Жизнь как ценность; Мир как ценность — требуют серьезного разговора, отдельного.

И если вы готовы, мы поддержим. У нас есть что сказать. Знаем, что и у вас тоже есть в сердце слова на эту тему.


Лаборатория давно и плодотворно сотрудничает с детскими садами Житомирской области. Здесь, как и во всей стране дети задают взрослым страшный вопрос: «А війна до нас в хату не зайде?"

Подібні запитання ставлять діти батькам і вихователям. Щоб цього не сталося, малюки з Житомирського центру розвитку дитини №53 «АБВГДЕЙКА» разом з дорослими підготували дитячі роботи і дарували їх учасникам акції «Малюки за мир!» на підтримку 95 аеромобільної бригади.

Всі учасники акції пройнялися почуттями вдячності до наших захисників. До матеріальної підтримки діти додали малюнки-обереги з подяками: «Дякуємо, що захищаєте нас. Нехай Бог береже вас» та щирими побажаннями: «Ми у вас віримо, верніться живими додому!», «Наше майбутнє у ваших руках! Чекаємо з перемогою!».

Мрію всіх дітей України висловила Аліна у казці «Фея миру» разом з мамою.

«Фея миру»

Жила-була дівчинка у світі, де панувала війна. Всі країни між собою сварилися. Люди були сумними, чоловіків ніколи не було вдома, а жінки і діти чекали на них зі сльозами на очах. Вся земля почорніла. Навкруги було чути вибухи, шум і стони.

Одного сумного вечора дівчинка ніяк не могла заснути. Вона подивилася у вікно і побачила чарівну фею. У неї було різнокольорове волосся, посмішка на все обличчя і вона випромінювала яскраве світло. «Привіт, моя люба! Ти не бачила мого чарівного пера?» - сказала фея. «А ти хто?» - запитала дівчинка. «Я – фея миру».

Дівчинка знайшла перо феї, а за це чарівниця пообіцяла виконати одне бажання. «Я хочу», - сказала дівчинка, - щоб у всьому світі був мир».

Коли вранці дівчинка прокинулась, вона почула спів пташок, сміх людей. Всі чоловіки повернулися додому. Військові машини і танки перетворилися на зелені гори, літаки стали білими голубами, рушниці – квітами. А кулі полетіли барвистими метеликами. Всі країни помирилися між собою. Наша земля позеленіла і помолоділа.

Мира всем нам и достойной Человеческой Жизни».



Немає коментарів:

Дописати коментар