середа, 29 січня 2014 р.

До уваги практичних психологів дошкільних навчальних закладів

Практичні психологи, що працюють в дитячих садках є працівниками дошкільної освіти. Тож, вам колеги, буде цікаво ознайомитися зі звітом Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» про результати діяльності  у 2013 році.
Хтось, із вас, прочитавши звіт, радо пригадає цікаве і яскраве навчання в Іллічівську чи Вінниці, насичене і захоплююче спілкування в Дніпродзержинську, а хтось прийме відповідальне і зріле рішення про вступ до Асоціації. Отже,

Звіт про результати діяльності Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» у 2013 році





Початок 2013 року був особливо напруженим у зв’язку з оформленням документації щодо подальшої діяльності Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» (далі— Асоціація). На початку 2013 року Асоціація отримала статус неприбуткової організації у податковій системі України. Це значно вплинуло на її подальшу діяльність, адже Статутом Асоціації передбачено сплату членських внесків. Отримання статусу неприбутковості вважаємо важливим кроком для подальшої роботи.

У 2013 році Координаційною радою затверджено Положення про місцевий осередок (протокол засідання № 2 від 28.08.2013).

Протягом січня–березня було сформовано електронну базу членів Асоціації. Це дало змогу вести облік і розподілити членів за напрямами діяльності для того, щоб поглибити співпрацю з ними.
Після формування такої бази стало можливим підбити підсумки кількісного складу Асоціації. Станом на 01.02.2013 Асоціація налічувала 38 місцевих осередків по всій Україні та 1570 членів. Станом на 31.12.2013 кількість членів зросла на 456 осіб та додався ще один місцевий осередок (м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область). Це свідчить про те, що довіра до діяльності Асоціації зростає і ми невпинно крокуємо вперед. Наша діяльність полягає не в тому, щоб зібрати якомога більше людей, а в тому, щоб забезпечити працівникам дошкілля підтримку в роботі, надавати кваліфіковану допомогу, залучати їх до громадських обговорень важливих для дошкільної освіти документів, сприяти їхньому професійному зростанню.

Ми повсякчас шукаємо однодумців, людей, які прагнуть поліпшити якість дошкільної освіти, сприяють її розвитку. Тому пишаємося тим, що у 2013 році до нас приєдналися два фахових видавництва — ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку — Україна» та Видавництво «Мандрівець». Ці дві організації стали колективними членами Асоціації. І ми впевнені, що завдяки співпраці з ними зможемо досягти багатьох поставлених цілей.
1150 членів Асоціації протягом 2013 року отримали членські квитки.

У 2013 році члени Асоціації мали змогу за кошти з бюджету Асоціації взяти участь у заходах, які проводилися для освітян.

Зокрема у семінарі, організованому правлінням Асоціації, для голів місцевих осередків на тему «Ведення діловодства у дошкільних навчальних закладах» взяли участь голови 30 місцевих осередків.

Літо 2013 року було багатим на навчання для членів Асоціації:
· у червні представники місцевих осередків мали змогу взяти участь у Всеукраїнському проблемному семінарі «Інноваційні технології в сучасній дошкільній освіті» за формою проведення «Літня школа для дорослих» (м. Бердянськ, Запорізька область);
· у липні навчалися протягом семи днів під час IV Міжнародного психолого-педагогічного фестивалю «ПЕРСПЕКТИВА» (м. Іллічівськ, Одеська область).

Загалом участь у цих заходах взяло 30 осіб — членів Асоціації. Це невелика кількість, але велике досягнення, адже багато з них не мали б такої можливості, якби не членство в Асоціації. Під час організації поїздки членів на ці заходи, правління заручається підтримкою обласних департаментів (управлінь) освіти. Важливо, що кожен, хто бере участь у заходах, привозить на місця досвід роботи, обмінюється матеріалами. Це сприяє не лише професійному зростанню, а й об’єднанню людей у певному колі інтересів.

Члени Асоціації у жовтні цього року взяли участь у Всеукраїнському науково-методичному семінарі-практикумі «Формування духовності у дошкільників засобами мистецтва», організованому Інститутом інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти і науки України. Загалом Дніпропетровщину, де відбувався захід, відвідало 30 членів Асоціації. Вони взяли участь не лише у цьому заході, а й ознайомилися з досвідом роботи дошкільних навчальних закладів міста Дніпродзержинська, з діяльністю місцевого осередку в Дніпропетровській області (голова місцевого осередку у цій області Попова Юлія Петрівна).
Активними учасниками усіх цих заходів були члени Асоціації, які включалися в обговорення різних питань, ділилися досвідом своєї роботи, висловлювали пропозиції та рекомендації. Зокрема, голова місцевого осередку Вінницької області Олена Черешнюк, яка є одним із тих працівників освіти, які впроваджують у роботу дошкільних навчальних закладів основи мнемотехніки під час вивчення іноземної мови, проводила майстер-класи під час IV Міжнародного психолого-педагогічного фестивалю «ПЕРСПЕКТИВА», а голова місцевого осередку у Дніпропетровській області Юлія Попова, брала безпосередню участь у пленарному засіданні під час Всеукраїнського науково-методичного семінару-практикуму «Формування духовності у дошкільників засобами мистецтва».

Надалі плануємо розширювати нашу діяльність і намагатися брати участь у всіх актуальних заходах не як «учні», а як партнери.

Зазначимо, що у 2013 році голова правління та члени Асоціаціївзяли участь у таких заходах:
· засідання круглого столу з питань науково-методичного забезпечення нової редакції Базового компонента дошкільної освіти, яке відбулося у Міністерстві освіти і науки України (17 січня 2013 року);
· І Міжнародна конференція «Психолого-педагогічні аспекти пренатальної педагогіки» за участі провідних фахівців у галузі пренатальної психології, медицини, представників громадських організацій, ЗМІ, яка була організовано за сприяння Міністерства освіти і науки України спільно з Міністерством освіти Республіки Білорусь (14 травня 2013 року);
· Всеукраїнська конференція «Сучасні п’ятирічні діти: проблеми і особливості розвитку», що відбулася на базі дошкільних навчальних закладів міста Києва, а пленарне засідання — у Міністерстві освіти і науки України (4 червня 2013 року);
· Всеукраїнська нарада відповідальних працівників з питань дошкільної освіти регіональних органів управління освітою (20 серпня 2013 року);
· засідання робочої групи з питань дошкільної освіти дітей з особливими освітніми потребами, яке відбулося в Міністерстві освіти і науки України (21 серпня 2013 року);
· підсумкове засідання колегії Міністерства освіти і науки України (27 серпня 2013 року);
· засідання робочої групи з організації та проведення Всеукраїнського Дня дошкілля (червень–вересень 2013 року).
· засідання круглого столу з питань урегулювання питань державної атестації дошкільних навчальних закладів за участі Державної інспекції навчальних закладів України і Міністерства освіти і науки України (27 листопада 2013 року);
· Всеукраїнська нарада «Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти» (5 грудня 2013 року).

Окремо зазначимо про участь правління Асоціації у діяльності робочих (творчих) груп, у нарадах, семінарах, організованих Міністерством освіти і науки України, Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти, іншими органами, установами з різних питань, зокрема таких:
· розроблення орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів;
· дошкільна освіта дітей з особливими освітніми потребами;
· організація Всеукраїнського конкурсу «Вихователь року»;
· організація Всеукраїнського Дня дошкілля;
· парламентські слухання на тему «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення»;
· I науково-практична конференція «Продуктивні освітньо-оздоровчі технології в сучасному дошкільному навчальному закладі»;
· освітні вебінари для працівників системи дошкільної освіти з різних питань діяльності.

У 2013 році продовжено роботу щодо співпраці Асоціації з різними установами, організаціями. Зокрема, продовжується тісна співпраця з Державною інспекцією навчальних закладів України (договір про співпрацю від 22.06.2012).

У 2013 році голова правління Асоціації стала членом Громадської ради при Державній казначейській службі України. Це надзвичайно важливий крок у діяльності Асоціації. Адже повсякчас питання фінансування будуть актуальними, а участь у роботі цієї Громадської ради дасть можливість висловлювати і надавати пропозиції, які сприятимуть поліпшенню фінансового становища дошкільної освіти.

Також голова правління є членом робочої групи з підготовки проекту нової редакції Закону України «Про освіту» (лист комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України від 10.06.2013 № 04-24/3-568).

Пишаємося тісною співпрацею з Міністерством освіти і науки України, працівники якого є нашими порадниками і друзями.

На якісно новий рівень у 2013 році піднялась активність членів Асоціації у громадському обговоренні. Адже тепер ми об’єднуємося під час обговорення, узагальнюємо пропозиції і надсилаємо їх до відповідної установи. Важливо, що нас чують. У 2013 році члени Асоціації взяли активну участь у обговоренні проектів таких нормативних документів, як:
· Державні санітарні норми і правила «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей»;
· наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження уніфікованих форм актів»;
· Орієнтовні критерії оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів;
· внесення змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах;
· внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту»;
· проект постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» тощо.

У 2013 році Асоціація продовжила діяльність щодо ініціювання питань з удосконалення діяльності дошкільних навчальних закладів та підвищення престижності професій працівників системи освіти, розробила та направила відповідні листи з конкретними пропозиціями. Зокрема Асоціація зверталася:
· до Верховної ради України щодо внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» (листи Асоціації від 11.02.2013 № 7; від 29.08.2013 № 37);
· до Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України з пропозиціями до рекомендацій парламентських слухань на тему «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» (лист Асоціації від 22.10.2013 № 47);
· до Кабінету Міністрів України:
– щодо адресної грошової допомоги молодим спеціалістам (лист Асоціації від 17.07.2013 № 33);
– пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (лист Асоціації від 15.10.2013 № 46);
· до Міністерства освіти і науки України:
– щодо повернення будівлі дошкільного навчального закладу № 183 (лист від 23.01.2013 № 3);
– щодо сприяння у розв’язанні деяких питань діяльності дошкільних навчальних закладів (лист Асоціації від 26.07.2013 № 35);
– щодо атестації педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, які працюють не за фахом (лист Асоціації від 24.11.2013 № 50);
· до Міністерства охорони здоров’я України щодо внесення змін до Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей» (лист Асоціації від 01.10.2013 № 44);
· до Господарського суду м. Києва у справі щодо повернення будівлі дошкільного навчального закладу № 183 (лист Асоціації від 13.04.2013 № 13).
У 2013 році Асоціація на запрошення працівників дошкільних навчальних закладів, органів управління освітою, методичних службпроводила зустрічі з обговорення різних питань:
· ведення діловодства у дошкільних навчальних закладах (м. Київ);
· організація харчування дітей у дошкільних навчальних закладах (м. Київ);
· нормативно-правове забезпечення дошкільної освіти (м. Житомир, Бердянськ, Іллічівськ);
· управлінська діяльність керівника дошкільного навчального закладу (м. Вінниця).

Також у 2013 році проведено:
· засідання Координаційної ради на порталі освітян України «Педрада» (http://pedrada.com.ua, форум порталу «Педрада» в розділі «Асоціація працівників дошкільної освіти» http://pedrada.com.ua/forum/32);
· «ранкова кава» з працівниками дошкільних навчальних закладів на порталі освітян України «Педрада» (http://pedrada.com.ua, форум порталу «Педрада» в розділі «Асоціація працівників дошкільної освіти»http://pedrada.com.ua/forum/32);
· зустріч із працівниками системи дошкільної освіти у різних регіонах (Черкаській, Чернівецькій, Житомирській, Вінницькій, Дніпропетровській, Одеській, Львівській областях).

Правління Асоціації не стоїть осторонь розв’язання питань, які хвилюють членів Асоціації. Тому надаємо в межах компетенції консультації, залучаємо до цього спеціалістів центральних органів виконавчої влади, працівників ЦК Профспілки працівників освіти і науки України. Постійно працює «телефон довіри» та «приватне листування» з головою Асоціації. Також голова Асоціації бере активну участь в обговоренні питань на форумі порталу «Педрада» в розділі «Асоціація працівників дошкільної освіти» http://pedrada.com.ua/forum/32.

Змінено формат блога Асоціації (http://vgoadpo.blogspot.com) на якому постійно висвітлюємо новини, події, інформацію про діяльність Асоціації, розміщуємо звернення та відповіді на них тощо.

Минулий рік ознаменувався ще однією важливою подією для членів Асоціації — укладено Довідник з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, який отримав гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України». До укладання цього довідника були залучені члени правління Асоціації та члени Асоціації з Сумського, Вінницького та Київського місцевих осередків. У цьому році довідник вийде друком і стане справжнім подарунком для працівників сфери дошкільної освіти (для членів Асоціація діють знижки).

Правління Асоціації протягом 2013 року вчасно подавалозвітність до Міністерства доходів і зборів України.

Однак найбільшим досягненням 2013 року вважаємо активність членів Асоціації. Протягом року 70 членів отримали подяки правління Асоціації за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню працівників системи дошкільної освіти.

Окрім того, у цьому році правління Асоціації вручило подяку заступнику Міністра освіти і науки України Борису Жебровському та заступнику директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти — начальнику відділу дошкільної та початкової освіти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Тамарі Панасюк. Адже завдяки підтримці колег з Міністерства освіти і науки України ми маємо впевненість у наших діях.

Сподіваємося, що листівки з привітанням до Дня дошкілля також стали приємною несподіванкою для членів Асоціації.


Немає коментарів:

Дописати коментар