середа, 2 жовтня 2013 р.

Міжнародний день ненасильства

Існує багато того,
за що я готовий померти,

але немає нічого такого,
за що я був би готовий вбити.

Махатма Ганді


15 червня 2007 року Генеральна асамблея ООН заснувала Міжнародний день ненасильства (International Day of Non-Violence), який було вирішено відзначати щороку 2 жовтня. Цю дату вибрано не випадково — 2 жотня 1869 року в індійському місті Порбандар, народився Мохандас Карамчанд Ганді або просто Махатма Ганді. Він став лідером руху за незалежність Індії та основоположником філософії ненасильства. Усе його життя було присвячене боротьбі з насильством у будь-яких його проявах. Рецепт, яким Махатма Ганді послуговувався у цій боротьбі простий, але дієвий — ненасильство.

Принцип ненасильства, відомий також як ненасильницький опір, заперечує використання фізичного насильства для досягнення соціальних або політичних змін. Виокремлюють три основні категорії ненасильницьких дій:

  • вираження протесту і переконань (наприклад, проведення маршів і пікетів);
  • відмова від співпраці;
  • ненасильницьке втручання (наприклад, блокування руху або захоплення приміщень без заподіяння шкоди людям).

Часто ненасильство називають «політикою простих людей», оскільки ця форма соціальної боротьби застосовується населенням усього світу задля боротьби за суспільну справедливість.




Цікаві факти про Махатма Ганді


За даними каталогу Бібліотеки конгресу США, Махатма Ганді входить до десятки найбільш досліджених постатей світової історії.


Портрет Махатма Ганді зображено на грошових купюрах номіналом у 5, 10, 20, 50, 100, 500 і 1000 індійських рупій.


Махатма Ганді написав два листи Адольфу Гітлеру, у який відмовляв його від розв’язання Другої світової війни. Часто ці листи хибно тлумачать, оскільки вони починаються зі звертання «Мій друже».


У 2000 році під час опитування ВВС британці визнали Махатма Ганді «діячем тисячоліття».




Немає коментарів:

Дописати коментар