середа, 2 жовтня 2013 р.

Міжнародний день соціального педагога

«Проблемні» діти і підлітки завжди викликали підвищену увагу педагогічних працівників та потребували особливих корекційних підходів. Своєчасна допомога їм дозволяє досягнути позитивних результатів: зняти з дитини «клеймо» важкого підлітка. Це неймовірно складна праця, що вимагає від педагога глибокого розуміння, любові та нескінченної турботи про свого підопічного. Саме тому в 2009 році в Копенгагені на XVII Міжнародній конференції соціальних педагогів було прийнято рішення заснувати Міжнародний день соціального педагога.

Соціальною педагогікою називається наука, що досліджує виховання в контексті соціалізації, тобто враховує вплив навколишнього середовища на формування особистості. Одна з функцій соціальної педагогіки — розробляти систему заходів, спрямованих на оптимальне виховання дитини.

У День соціального педагога в різних країнах світу проводяться тематичні заходи: професійні конференції, форуми, семінари. На них обговорюють питання ролі сім’ї у розвитку соціуму, здоровий спосіб життя і проблеми виховання молоді, соціальні конфлікти та методи їх подолання тощо. Подібні заходи організовують також вищі навчальні заклади, які готують соціальних педагогів. Університети та інститути проводять науково-методичні ігри, майстер-класи та семінари.

Нині професія соціального педагога затребувана в закладах освіти: соціальні педагоги входять до викладацьких складів більшості навчальних і виховних закладів. Їхня робота часто нагадує роботу практичного психолога, проте це пов’язано з тим, що вони тісно співпрацюють зі штатною психологічною службою, адже робота з важкими підлітками вимагає особливого підходу. Зазвичай важкі діти переживають глибокі психічні травми, які можуть бути пов’язані як з сімейними негараздами, так і з низкою інших факторів. Виявити проблему і виробити метод її подолання не просто, адже такі діти часто замикаються в собі. Знайти ключ, що відкриє і звільнить молоду людину від проблем — це те, заради чого соціальні педагоги обрали свою нелегку професію.


У Міжнародний день соціального педагога наша редакція приєднується до привітань на вашу честь, дорогі фахівці! Бажаємо вам успіхів, перемог і радості у вашій непростій, але такій почесній, діяльності!

Зі святом!


Немає коментарів:

Дописати коментар