четвер, 25 лютого 2016 р.

Медіативні практики у навчальному закладі

Відповідно до плану роботи Національної академії педагогічних наук України на 2016 рік Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи НАПН України провів 23-24 лютого 2016 р. у співпраці з Міністерством освіти і науки України та Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда-Україна» Всеукраїнську науково-методичну конференцію «Досвід та перспективи впровадження медіативних практик у навчальних закладах. Забезпечення участі дітей і жінок у розв’язані конфліктів і миробудування». Захід проводиться в рамках проекту «Розбудова миру, профілактика і розв’язання конфлікту з використанням медіації в групах та громадах, які постраждали від конфлікту, особливо серед жінок та дівчат ВПО» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.





Мета конференції: підведення підсумків та представлення результатів діяльності, обмін досвідом та визначення перспектив впровадження медіативних практик у навчальних закладах та громаді.

До участі в заході запрошені представники Міністерства освіти і науки України, громадської організації «Ла Страда-Україна», Посольства Великої Британії в Україні, члени Національної мережі медіаторів з Дніпропетровської, Донецької, Вінницької, Запорізької, Київської, Луганської, Одеської, Полтавської, Харківської, Херсонської, Черкаської областей, керівники навчальних закладів та установ, де впроваджувалась діяльність в рамках проекту, представники інститутів післядипломної освіти, журналісти тощо.

В ході конференції обговорювались такі питання:
досвід роботи членів Національної мережі медіаторів щодо впровадження медіативних практик;
впровадження Резолюції РБ ООН № 1325 та Плану Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 р.;
взаємодія у процесі впровадження медіації у навчальних закладах та громаді;
діяльність Національних «гарячих ліній»;
обговорення проблемних питань впровадження медіації у навчальних закладах та громаді;
розвиток Шкільної служби порозуміння.

Результатом роботи конференції було схвалення проекту навчальної програми та спецкурсу для підвищення кваліфікації педагогічних працівників з проблеми «Базові навички медіатора в навчальному закладі. Забезпечення участі жінок і дітей у розв’язанні конфліктів і миробудуванні».

Навчальна програма освітньої діяльності та спецкурс розроблені з метоюзабезпечення розвитку професійної компетентності педагогічних працівників та підготовки їх як медіаторів для системи освіти шляхом імплементації кращих європейських та світових стандартів медіації; сформувати навички щодо надання послуг медіації на професійних засадах, поширення практики мирного вирішення спорів ненасильницькими методами для миробудування, профілактики та розв’язання конфліктів у навчальному середовищі, в групах та громадах, які постраждали від конфлікту.




Немає коментарів:

Дописати коментар