вівторок, 21 квітня 2015 р.

Ми живемо в час амбіційних дилетантів


У переддень професійного свята — Дня практичного психолога.

За висловом українського психолога Валентина Рибалка — Ми живемо в час амбіційних дилетантів.

Ця думка науковця має підвердження.

Ефект Даннінга - Крюгера - когнітивне спотворення, яке полягає в тому, що «люди, які мають низький рівень кваліфікації, роблять помилкові висновки і приймають невдалі рішення, але не здатні усвідомлювати свої помилки в силу свого низького рівня кваліфікації». Це призводить до виникнення у них завищених уявлень про власні здібності, в той час як дійсно висококваліфіковані люди, навпаки, схильні занижувати свої здібності і страждати недостатньою впевненістю у своїх силах, рахуючи інших більш компетентними. Таким чином, менш компетентні люди в цілому мають більш високу думку про власні здібності, ніж це властиво людям компетентним, які до того ж схильні припускати, що оточуючі оцінюють їх здатності так само низько, як і вони самі.



Гіпотеза про існування подібного феномена була висунута в 1999 році Джастіном Крюгером і Девідом Даннінгом, які при цьому посилалися на висловлювання:
  • Чарльза Дарвіна — «Невігластво частіше народжує впевненість, ніж знання»;
  • Бертрана Рассела — «Одне з неприємних властивостей нашого часу полягає в тому, що ті, хто відчуває впевненість, дурні, а ті, хто володіє хоч якимось уявою і розумінням, виконані сумнівів і нерішучості ».

Для перевірки висунутої гіпотези Крюгер і Даннінг провели серію експериментів за участю студентів - слухачів курсів з психології в Корнельському університеті. При цьому вони виходили з результатів досліджень своїх попередників, які продемонстрували, що некомпетентність багато в чому виникає з незнання основ тієї чи іншої діяльності, будь то розуміння прочитаного, керування автомобілем, гра в шахи, гра в теніс тощо.

Дослідниками була висунута гіпотеза, що для людей з низькою кваліфікацією в будь-якому виді діяльності характерно наступне:
  • вони схильні переоцінювати власні вміння;
  • вони не здатні адекватно оцінювати дійсно високий рівень умінь у інших;
  • вони не здатні усвідомлювати всю глибину своєї некомпетентності;
  • у разі, якщо рівень цих умінь вдається значно підвищити, у них з'являється здатність усвідомити рівень своєї колишньої некомпетентності.


Результати експериментів, які підтвердили висунуту гіпотезу, були опубліковані в англ. Journal of Personality and Social Psychology в грудні 1999 року.


Тож вчититемося,
аби бути (а не здаватися) професіоналами!




Немає коментарів:

Дописати коментар