середа, 13 листопада 2013 р.

13 листопада — Міжнародний день сліпих

Цей день відзначають за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Адже 13 листопада у 1745 році народився Валентин Гаюї — французький педагог, який заснував мережу шкіл та підприємств для незрячих людей у Парижі та Санкт-Петербурзі. Він став першим, хто створив подібні установи, оскільки до 18-ого століття в світі не було жодної школи для сліпих. Але він зробив їх навчання можливим завдяки спеціально придуманому рельєфно-лінійному шрифту «унціал».

Цей шрифт отримав назву від латинського слова, що означає «рівний одній унції». Це були великі рівні літери, видавлені рельєфом на щільному папері. Головна перевага «унціала» була в тому, що за допомогою цього шрифту можна було навчати сліпих дітей читати і друкувати книги для сліпих. Шрифт був пересувний, і це допомагало дітям робити набір потрібного тексту. Крім того, Валентин Гаюї сконструював прилади для сліпих і матриці для виготовлення рельєфних наочних посібників, географічних карт і глобусів. Цьому ремеслу він навчав і своїх вихованців. За книгами Валентина Гаюї незрячі навчалися аж до створення шрифта Луї Брайлем у 1829 році.


Це цікаво…

Шизофренія та вроджена сліпота


Науковцям не відомо жодного випадку, коли б у сліпої від народження людини виявили шизофренію.

П’ять незалежних зарубіжних досліджень, які доволі істотно різнилися за своїми масштабами, методами і дослідженою популяцією, не виявили жодного випадку «співіснування» вродженої сліпоти і шизофренії. Дослідження тривали протягом 2000-2001 років, до них було залучено спеціалістів зі сфери охорони здоров’я, галузі психічних хвороб, фахівців з питань сліпоти, а також дослідницькі групи й організації, пов’язані з вивченням проблем шизофренії.

Науковці висунули гіпотезу, що це можна пояснити тим, що візуальний досвід під час розвитку головного мозку дає змогу формувати основні шляхи для передачі інформації ньому. Зазвичай ці шляхи застосовує система нейротрансміттер глутамат і NMDA-рецептори. Саме ця система відіграє одну з головних ролей під час розвитку психозу. Проте факт, що психічний розлад може бути безпосередньо пов’язаний з візуальним досвідом людини, без якого виникнення шизофренії неможливе — поки лише здогадка.

Фактично існує багато хворих, які самі себе осліпили під час психотичних переживань, але не виявлено людини з вродженою сліпотою, в якої протягом життя розвинувся б психоз. 

Немає коментарів:

Дописати коментар