понеділок, 12 вересня 2016 р.

Психологічна реабілітація воїнів: співпрацюйте з професіоналами


Співробітники Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України (виграли тендер 85312500-4, послуги з психологічної реабілітації постраждалих учасників антитерористичної операції) з фінансуванням наданим Державною Службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.З червня 2016 року по теперішній час вони надають кваліфіковану психологічну допомогу військовослужбовцям, що повернулия із АТО та їх сім’ям у м. Хирів Львівської області на базі рекреаційно-оздоровчого комплексу “Хирів-рент-інвест”.




Спільно із співробітниками Інституту працювали також психологи НПУ імені М.П. Драгоманова, Міжрегіональної Академії управління персоналом та психологи Центрів практичної психології м. Києва та Київської області, що дало змогу організовувати супервізійні групи після проведення групових та індивідуальних занять із бійцями АТО.

Робота психологів здійснювалася поетапно: психологічна просвіта в рамках якої психологи інформували вйськовослужбовців про можливості отримання психологічної допомоги, просвітництво щодо посттравматичних стресових розладів (ПТСР) у ветеранів АТО, причини виникнення різного роду залежностей та соціально-психологічної дезадаптації серед військовослужбовців, психологічна діагностика, яка передбачала реалізацію індивідуального підходу на основі виявлених психологічних особливостей військовослужбовців та їх сімей, а такожпсихологічна корекція та психотерапія, які були провідними напрямками роботи у рамках психологічної реабілітації військовослужбовців.

Серед основних запитів військових: як забути події, які їм довелося пережити у зоні АТО? Як позбутися нав’язливих спогадів, що не дають заснути? Як знайти спільну мову із членами своєї родини та друзями, які не розуміють чому вони туди пішли...., і чому так гостро реагують на все – звуки, запахи....? Більшість військових хоче повернутися назад до своїх побратимів, які залишилися на Сході....., хочуть допомогти їм....

Ретельна підготовка психологів до роботи військовослужбовцями дала змогу психологам обрати найбільш ефективні техніки роботи, серед яких дихальні, розмовні техніки, символдраматичні, емоційно-образна психотерапія, тілесно-орієнтовані, психодраматичні.

Мельничук Тетяна Іванівна – психолог із юридичною освітою у рамках просвітницької діяльності, забезпечила надзвичайно затребуваний серед військових напрям “Правові аспекти забезпечення реабілітаційних послуг учасників антитерористичної операції”, де військові мали можливість отримати вичерпну інформацію про відповідні Державні служби та установи, громадські організації, які реалізують свою діяльність у напрямку ресоціалізації учасників АТО із конкретними адресами, телефонами, куди вони безпосередньо можуть звертатися за допомогою та підтримкою.

Практична діяльність дала змогу учасникам презентувати власні наукові доробки не лише у ЗМІ, а й обмінятися практичним досвідом та методичними розробками із фахівцями, що працюють у напрямку психологічної реабілітації та адаптації особистості до нових умов життя.

Досвід роботи надав широкі можливості психологам для розуміння складних психологічних механізмів виникнення та функціонування проблем на різних рівнях: соціальному, соціально-психологічному та внутрішньоособистісному. Така практична діяльність стане підґрунтям для нових ідей щодо наукових розробок, фундаментальних досліджень у цьому напрямку з метою поліпшення ефективності міфжпрофесійної взаємодії для вирішення проблем комплексного характеру не лише в Україні, а й на міждержавному рівні.

Кроком до цього був Міжнародний Форум, який проходив у м. Хирів 20-21 серпня, на якому обговорювалися питання подальшої співпраці у контексті підготовки фахівців для роботи з учасниками АТО на базі Східноєвропейського колегіуму територіального та місцевого управління, де психологи Інституту психології імені Г.С. Костюка обговорили із Польськими фахівцями концепцію підготовки фахівців до роботи з учасниками АТО.

Інтерв'ю із психологами Інституту психології імені Г.С. Костюка НАПН України представлено на телеканалі "ZIK" та ICTV.




Немає коментарів:

Дописати коментар