пʼятниця, 26 вересня 2014 р.

Вітаємо з Всеукраїнським Днем дошкілля!

Дорогі працівники дошкільної освіти, щиро вітаємо вас із Всеукраїнським Днем дошкілля!


Сьогодні ваше свято. Свято скромних, але достойних людей, свято добра, мудрості та любові. Саме ви вносите визначальний вклад у розвиток України, формуєте нове покоління її громадян.
Нехай на цьому шляху виховання підростаючого покоління вас завжди супроводжують успіхи. Хай щедрою буде до вас доля, обминають життєві негаразди, а ваші серця зігріває довіра та любов.
Натхнення вам, мудрості і терпіння в нелегкій справі навчання та виховання підростаючого покоління — майбутнього нашої Батьківщини.



У цей святковий день пропонуємо добірку цікавих фактів, пов’язаних із вашими вихованцями.




Цікаві факти, пов’язані з дошкільнятами


  • За статистичними даними діти віком 3-4 роки щодня ставлять близько 900 запитань і вимовляють більше 12 000 слів.

  • У зв’язку із тим, що маленькі діти часто ковтають деталі конструкторів, у склад пластмаси, із якої виготовляють деталі «LEGO» розробники додали сульфат барію. Ця нетоксична сіль не розчиняється у воді, завдяки чому не шкодить організму і її добре видно на рентгенівських знімках. Таким чином, якщо дитина проковтнула деталь конструктора, лікарі зможуть її виявити.
  • У Кореї дорослішання дитини на рік святкують не в день її народження, а 1 січня. Коли в сім’ї корейців народжується дитина, вважається, що їй уже виповнився 1 рік: 9 місяців, які вона була в утробі матері, округляють до 12-ти. Тобто новонародженому, якому вже 1 рік наступного 1 січня виповнюється 2 роки. Тому вихователям маленьких корейців слід уточнювати, який вік дитини їм назвали її батьки — європейський чи корейський.
  • В Уельсі, Великобританія, було звільнено із дошкільного закладу виховательку, за те, що вона сказала 6-річним дітям, що Санта-Клауса не існує.
  • Нині загальноприйнятими кольорами одягу для маленьких дівчаток і хлопчиків є рожевий і блакитний, відповідно. Однак такий розподіл сформувався в США і країнах Європи лише у 1940-х роках. До цього рекомендації батькам щодо вибору кольору одягу для їхньої дитини рідко враховували її стать: одні джерела радили підбирати одяг відповідно до кольору волосся, інші — кольору очей. Якщо ж і йшлося про стать дитини, то рекомендації були протилежними до сучасних стандартів. В одному з журналів Earnshow's за 1918 рік писали: «За загальноприйнятим правилом рожевий треба вибирати для хлопчиків, а синій для дівчаток, оскільки рожевий колір більш сильний і «твердий», а синій — більш витончений і вишуканий».
  • У Фінляндії існує кілька хеві-метал гуртів, створених спеціально для дітей. Учасники найвідомішого із них — Hevisaurus — виступають в костюмах динозаврів. Музичний гурт Moottörin Jyrinä цього ж стилю робить обробки хітів таких виконавців, як Iron Maiden, Motörhead і Оззі Осборн, перекладаючи тексти пісень на фінську в доступній для дітей формі і з освітнім спрямуванням.
  • В 1837 році німецький педагог Фрідріх Фребель відкрив освітньо-виховну установу для маленьких дітей, де вони могли гратися, співати, танцювати й отримувати важливі навички для життя. Він назвав заклад Kindergarten, що перекладається з німецької як «дитячий садок». Завдяки такій назві Фрідріх Фребель хотів провести аналогію між такими закладами і звичними садами: про дітей там мають піклуватися, доглядати їх так, як доглядають рослини. Нині дошкільні заклади називають дитячими садками на багатьох мовах світу.


Немає коментарів:

Дописати коментар