середа, 26 березня 2014 р.

Постать дня — Віктор Франкл

26 березня виповнюється 109 років від дня народження Віктора Франкла, австрійського психіатра, психолога, невролога


Віктор Франкл відомий насамперед як творець логотерапії — методу екзистенціального психоаналізу, засновник так званої Третьої Віденської Школи психотерапії.

Особливу увагу дослідник приділяв вивченню психології депресій і самогубств. Учений був переконаним, що рушійною силою поведінки людини є прагнення знайти та реалізувати в зовнішньому світі сенс життя. Пригнічення цієї потреби, на думку Віктора Франкла є екзистенціальною фрустрацією, і стає причиною психічних та невротичних розладів особистості — ноогенних розладів.

«Щастя, наче метелик.
Що більше ловиш його, то більше воно вислизає.
Однак якщо переключити свою увагу на інші речі, воно прийде і тихенько сяде на плече…»


У 1942 році Віктора Франкла разом із його родиною було депортовано до концентраційного табору Терезінштадт. Йому запропонували створити спеціалізовану службу для роботи з новоприбулими в’язнями. Пізніше психолог створив також відділення із запобігання самогубствам, а також службу психогігієни для хворих і тих, хто втратив волю до життя. Після трьох років, проведених у концтаборі, психолог повернувся до Відня. А у 1945 році він закінчив свою всесвітньовідому книжку «Сказати життю «Так»: психолог у концтаборі».

Немає коментарів:

Дописати коментар