вівторок, 25 березня 2014 р.

Всеукраїнська громадська організація "Асоціація працівників дошкільної освіти": Історія становлення

Шановні колеги, Всеукраїнська громадська організація "Асоціація працівників дошкільної освіти" пропонує всім долучитися до написання історії ВГО "Асоціація працівників дошкільної освіти".

Було написано такий собі літопис діяльності. Зазначали у ньому дати і події, учасників і виконавців. Проте ВГО "Асоціація працівників дошкільної освіти" діє по всій території України, тому можливо певні події просто не зафіксовані. наразі хочемо виправити це упущення і пропонуємо всім долучитися до творення нашої історії.

Свої пропозиції надсилайте на адресу заступника голови правління.




Літопис Всеукраїнської громадської організації
«Асоціація працівників дошкільної освіти» 2011–2013 рр.

Початок створення чогось нового завжди вимагає зосередженості і ретельної підготовки. Коли всі найважливіші аспекти створення певної організації — визначення мети, завдань і напрямів діяльності — завершено, то починається наступний — практична реалізація задуманого.
Створення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» (далі — Асоціація) почалося задовго до того часу, коли вона з’явилася в Україні. Адже працівники сфери дошкільної освіти — це люди, які наполегливо працюють, викладаються на всі 100 відсотків, і кожен із них прагне підтримки, віри в те, що його працю цінують. Створення Асоціації надало працівникам системи дошкільної освіти натхнення і впевненості в тому, що їхня праця заслуговує на повагу, їхні інтереси захищають.
Специфічність діяльності Асоціації в тому, що вона не існує як паперовий манекен. Так, вона офіційно зареєстрована, пройшла всі етапи становлення як юридична особа. Проте головна перевага Асоціації — це практична діяльність, надання кваліфікованої допомоги, забезпечення спілкування у різних форматах, ініціювання розроблення нормативно-правових актів та змін до них, надання приватних консультацій та підтримки працівникам, які цього потребують.
Асоціація сьогодні — це повноцінна організація, яка живе завдяки своїм членам і для них.
Асоціація діє уже три роки. В її діяльності є багато досягнень, реалізованих проектів,  які спрямовані на досягнення найголовнішої  мети  — підняти на відповідний рівень професії працівників дошкільної освіти.
Для того щоб не бути голослівними, пропонуємо вашій увазі, дорогі читачі, літопис діяльності Асоціації.

2011 рік
08 червня — відбулася установча всеукраїнська Конференція, на якій було прийнято рішення про створення в Україні Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти».

01 липня — подано документи до Міністерства юстиції України на реєстрацію Всеукраїнської громадської організації «Асоціація працівників дошкільної освіти» (лист Асоціації від 01.07.2011 № 1).

21 вересня — подано пропозиції до Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» (лист Асоціації від 21.09.2011 № 7).

14 вересня — голова правління Асоціації Ніна Омельяненко увійшла до складу делегації, яка відвідала Москву в рамках проведення Днів України в Росії.

22 вересня — на Форумі Міністрів Європи створення Асоціації визнано одним із найважливіших досягнень у системі дошкільної освіти.

06 жовтня — направлено лист Голові Окружного адміністративного суду
міста Києва у справі № 2а-6672/11/2670 з висловленням підтримки щодо повернення будівлі дошкільного навчального закладу №183 у м. Києві для використання за цільовим призначенням (лист Асоціації від 06.10.2011 № 10).

18 жовтня — направлено лист Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України щодо врегулювання питань діяльності керівників гуртків дошкільних навчальних закладів (лист Асоціації від 18.10.2011 № 11).

21 жовтня — направлено пропозиції до проекту Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки (лист Асоціації від 21.10.2011 № 12).

25 жовтня  — Асоціація офіційно зареєстрована. Отримано Свідоцтво про державну реєстрацію об’єднань громадян від 25 жовтня 2011 року № 3655.

2012 рік

20 лютого — відбулося засідання Координаційної ради Асоціації у місті Києві. На засіданні було прийнято низку важливих рішень, зокрема щодо перспектив діяльності Асоціації. Також обрано Почесних членів Асоціації заступника Міністра освіти і науки України Бориса Михайловича Жебровського та генерального директора ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку — Україна».

Протягом лютого — розроблено проект інструктивно-методичних рекомендацій щодо діяльності керівника гуртка дошкільного навчального закладу.

05 березня — направлено лист Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України щодо розгляду питання перепідготовки педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів (лист Асоціації від 05.03.2012 № 18).

05 березня — направлено лист Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України  щодо діяльності керівників гуртків дошкільних навчальних закладів (лист Асоціації від 05.03.2012 № 20)

19 березня — направлено лист до Міністра освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, губернаторів обласних державних адміністрацій, голів міських державних адміністрацій міст Києва та Севастополя «Щодо штатних розписів дошкільних навчальних закладів» (лист Асоціації від 19.03.2012 № 21).

23 березня — направлено лист до Міністерства освіти і науки України щодо започаткування Всеукраїнського Дня працівників дошкільної освіти.

02 квітня — створено та запущено в роботу блог Асоціації. Він функціонує до цього часу (http://vgoadpo.blogspot.com/)

10 квітня — направлено лист до Міністра освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, губернаторів обласних державних адміністрацій, голів міських державних адміністрацій міст Києва та Севастополя «Про створення в управліннях (відділах) освіти окремих підрозділів з питань дошкільної освіти» (лист Асоціації від 10.04.2012 № 24)

18-19 квітня — правління Асоціації взяло участь у Всеукраїнському науково-методичному семінарі «Обов’язкова дошкільна освіта дітей 5-річного віку в умовах різних форм її здобуття»,  який відбувся у місті Харкові (на пленарному засіданні виступила голова правління Асоціації Ніна Омельяненко).

21 травня — відбулося перше он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації на порталі освітян України «Педрада».

07 червня — голова правління Асоціації Ніна Омельяненко взяла участь у робочому засіданні щодо визначення переможців конкурсу-огляду на найкращий сайт дошкільного навчального закладу, організованого Міністерством освіти і науки України.

21 червня — Асоціація в особі голови правління Ніни Омельяненко та Державна інспекція навчальних закладів України в особі голови Михайла Гончаренка уклали договір про співпрацю.

21 червня  — участь голови правління Асоціації Ніни Омельяненко у засіданні робочої групи з підготовки орієнтовних критеріїв оцінювання діяльності дошкільних навчальних закладів.

Протягом червня — розроблено проект Інструкції з діловодства у дошкільному навчальному закладі.

25 липня — правління Асоціації взяло участь у засідання робочої групи щодо організації Всеукраїнського Дня дошкілля.

01 серпня — відбулося он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації  на порталі освітян України «Педрада».

07 серпня — направлено лист до Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» (лист Асоціації від 07.08.2012 № 30).

07 серпня — направлено лист Міністерству охорони здоров’я України «Про громадське обговорення проекту Державних санітарних норм та правил утримання і влаштування дошкільних навчальних закладів» (лист Асоціації від 07.08.2012 № 29).

28 серпня  — легалізовано діяльність місцевого осередку Асоціації у Вінницькій області.

05 вересня — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації у місті Вінниця.

27 вересня — вперше в Україні святкували на державному рівні Всеукраїнський День дошкілля (м. Київ).

27 вересня — Почесним членам  Асоціації: заступнику Міністра освіти і науки України Борису Михайловичу Жебровському та генеральному директору ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку — Україна»  вручено посвідчення Почесного члена на святкуванні Всеукраїнського Дня дошкілля.

27 вересня — виготовлено святкові листівки до Всеукраїнського Дня дошкілля, де написано оригінальний гімн довкілля, розповсюджено їх серед працівників системи дошкільної освіти.

27 вересня — вручено подяки головам місцевих осередків Асоціації за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників, зокрема: голові місцевого осередку Асоціації у Дніпропетровській області Юлії Поповій, голові місцевого осередку Асоціації у Миколаївській області Ірині Романюк, голові місцевого осередку Асоціації у Вінницькій області Олені Черешнюк, голові місцевого осередку у місті Києві Тамарі Ільченко.

03 жовтня — направлено лист до Міністерства фінансів України «Щодо штатних розписів дошкільних навчальних закладів» (лист Асоціації від 03.10.2012 № 35).

22 жовтня — голова правління Асоціації Ніна Омельяненко взяла участь у засіданні круглого столу з питань пренатальної та перинатальної педагогіки, яке відбулося у Міністерстві освіти і науки України.

22 жовтня — направлено лист Голові Полтавської обласної державної адміністрації Удовіченку О. В. «Щодо сприяння у розв’язанні конфліктної ситуації між завідувачем дошкільного навчального закладу та головою сільської ради у с. Ковалівка Полтавського р-ну Полтавської обл.» з метою надання допомоги з урегулювання конфлікту (лист Асоціації 22.10.2012 № 39).

24 жовтня — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації у місті Суми у рамках святкування обласного свята дошкільників. Голова правління Асоціації Ніна Омельяненко виступила з оглядом нормативно-правових документів з питань дошкільної освіти, кадрових питань.

30 жовтня — відбулося он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації на порталі освітян України «Педрада».

01 листопада — направлено лист Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України щодо права керівників дошкільних навчальних закладів працювати на інших посадах (лист Асоціації від 01.11.2012 № 40).

01 листопада — направлено лист Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України щодо прийому дітей до дошкільних навчальних закладів (лист Асоціації від 01.11.2012 № 41).

07 листопада  — вперше відбулося спілкування з членами Асоціації на форумі порталу освітян України «Педрада» у форматі «ранкової кави з головами місцевих осередків» на тему: «Обговорення Типової інструкції з діловодстваа у дошкільних навчальних закладах».

14 листопада — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації  у місті Донецьку, проведено «круглий стіл» з обговорення проблем у дошкільній освіті та пошуку шляхів їх розв’язання.

14 листопада — вручено подяку голові місцевого осередку Асоціації у Донецькій області Світлані Горловій за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників.

27-28 листопада — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації  у місті Луцьку. Голова правління Ніна Омельяненко виступила з доповіддю «Перспективи розвитку дошкільної освіти в Україні».

27 листопада — вручено подяку голові місцевого осередку Асоціації у Волинській області Валентині Костюк за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників.

28 листопада  — легалізовано діяльність місцевого осередку Асоціації  у Дніпропетровській області.

05 грудня — легалізовано діяльність місцевого осередку Асоціації у місті Миколаєві.

05 грудня — відбулося спілкування з членами Асоціації на форумі порталу освітян України «Педрада» у форматі «ранкової кави з головами місцевих осередків» на тему: «Суміщення і сумісництво».

13 грудня  — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації  у місті Миколаєві, проведено круглий стіл «Управлінська діяльність керівника дошкільного навчального закладу».

28 грудня — легалізовано діяльність місцевого осередку Асоціації у Автономній Республіці Крим.

2013 рік

09 січня — відбулося спілкування з членами Асоціації на форумі порталу освітян України «Педрада» у форматі «ранкової кави з головами місцевих осередків» на тему: «Формування справ».

17 січня — голова правління Асоціації Ніна Омельяненко взяла участь у засіданні круглого столу з питань науково-методичного забезпечення нової редакції Базового компонента дошкільної освіти, яке відбулася у Міністерстві освіти і науки України.

21 січня — направлено лист до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України щодо повернення будівлі дошкільного навчального закладу № 183(лист Асоціації від 23.01.2013 № 3).

21 січня — відбулося он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації  на порталі освітян України «Педрада».

21 січня — прийнято у колективні члени Асоціації ТОВ «Міжнародний центр фінансово-економічного розвитку — Україна».

06 лютого  — відбулося спілкування з членами Асоціації  на форумі порталу освітян України «Педрада» у форматі «ранкової кави з головами місцевих осередків» на тему: «Новини у сфері освіти».

11 лютого — направлено лист Верховній Раді України «Щодо внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» (лист Асоціації від 11.02.2013 № 7)

28 лютого — відбулося засідання Координаційної ради Асоціації (м. Київ).

28 лютого — відбувся семінар для голів місцевих осередків Асоціації  на тему «Ведення діловодства у дошкільних навчальних закладах» (м. Київ).

06 березня — відбулося спілкування з членами Асоціації  на форумі порталу освітян України «Педрада» у форматі «ранкової кави з головами місцевих осередків» на тему: «Складаємо річний план роботи ДНЗ».

03 квітня — відбулося спілкування з членами Асоціації  на форумі порталу освітян України «Педрада» у форматі «ранкової кави з головами місцевих осередків» на тему: «Підбиття підсумків атестаційного періоду».

26 квітня  — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації у місті Черкаси. Проведено «круглий стіл» на тему «Організація діловодства у дошкільному навчальному закладі».

26 квітня — вручено подяку голові місцевого осередку Асоціації у Черкаській області Аллі Сіренко за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників.

14 травня — голова правління Асоціації Ніна Омельяненко взяла участь у І Міжнародній конференції «Психолого-педагогічні аспекти пренатальної педагогіки» за участю провідних фахівців у галузі пренатальної психології, медицини, представників громадських організацій, ЗМІ, яку було організовано за сприяння Міністерства освіти і науки України спільно з Міністерством освіти Республіки Білорусь.

16 травня — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації у місті Львові. Проведено презентацію діяльності Асоціації. Голова правління Ніна Омельяненко виступила з доповіддю «Нормативно-правове регулювання діяльності дошкільних навчальних закладів».

16 травня — вручено подяку голові місцевого осередку Асоціації у Львівській області за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників О. В. Стащак (м. Львів).

24 травня — відбулося он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації на порталі освітян України «Педрада».

28 травня  — відбулися розширені збори місцевого осередку Асоціації  у місті Чернівці. Проведено спілкування у режимі «Запитуйте – відповідаємо». Голова правління Ніна Омельяненко виступила з презентацією «Діловодство у дошкільному навчальному закладі».

28 травня — вручено подяку голові місцевого осередку Асоціації у Чернівецькій області Ларисі Колесник за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників.

Протягом квітня-травня — проведено громадське обговорення Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей», узагальнено пропозиції та направлено Міністерству освіти і науки України.

04 червня — члени Асоціації взяли участь у Всеукраїнській конференції «Сучасні п’ятирічні діти: проблеми і особливості розвитку», що відбулась на базі дошкільних навчальних закладів міста Києва, пленарне засідання — у Міністерстві освіти і науки України.

10-14 червня — члени Асоціації взяли участь у «Літній школі для дорослих». Голова правління Ніна Омельяненко виступила на пленарному засіданні на тему «Основні напрями діяльності ВГО «Асоціація працівників дошкільної освіти» та на лекційному занятті з питань управлінської діяльності керівника дошкільного навчального закладу.

12 червня — голову правління Асоціації включено до робочої групи з підготовки проекту нової редакції Закону України «Про освіту» (лист Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України від 10.06.2013 № 04-24/3-568).

18 червня — направлено лист Міністерству освіти і науки України «Щодо розгляду посібника з організації  харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», який розробляє Асоціація (лист Асоціації  від 18.06.2013 № 27).

Протягом травня-червня — організовано роботу щодо укладання посібника з організації  харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

07-14 липня — члени Асоціації  взяли участь у IV Міжнародному психолого-педагогічному фестивалі «ПЕРСПЕКТИВА». Голова правління Асоціації Ніна Омельяненко провела робочу зустріч з членами місцевого осередку Асоціації в Одеській області та майстер-клас «Планування діяльності керівника дошкільного навчального закладу».

17 липня — направлено лист з пропозиціями до Кабінету Міністрів України «Про виплату одноразової адресної грошової допомоги» (лист Асоціації від 17.07.2013 № 33).

26 липня — направлено лист Міністерству освіти і науки України «Щодо сприяння у розв’язанні деяких питань діяльності дошкільних навчальних закладів» (лист Асоціації від 26.07.2013 № 35).

19 серпня — відбулося он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації  на порталі освітян України «Педрада».

20 серпня — участь правління Асоціації у Всеукраїнській нараді відповідальних працівників з питань дошкільної освіти регіональних органів управління освітою, організованої Міністерством освіти і науки України.

21 серпня  — участь голови правління Асоціації  у засіданні робочої групи з питань дошкільної освіти дітей з особливими потребами, організованої Міністерством освіти і науки України.

27 серпня  — участь голови правління та членів Асоціації у підсумковому засіданні колегії Міністерства освіти і науки України.

27 серпня — участь правління Асоціації у робочій нараді з організації Всеукраїнського Дня дошкілля.

29 серпня — направлено лист Верховній Раді України «Щодо внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» (лист Асоціації від 29.08.2013 № 37).

27 вересня — відбулося святкування Всеукраїнського Дня дошкілля (м. Київ).

27 вересня — під час святкування Всеукраїнського Дня дошкілля вручено подяки за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників головам місцевих осередків Асоціації: у Кіровоградській області Валентині Давидченко, Херсонській області Наталії Шаповал, Луганській області Олені Криничні, Київській області Ірині Туник.

01 жовтня — направлено лист до Міністерства охорони здоров’я України «Щодо внесення змін до Державних санітарних норм та правил «Влаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей» (лист Асоціації від 01.10.2013       № 44)

09-10 жовтня — участь членів Асоціації Всеукраїнському науково-методичному семінарі-практикумі «Формування духовності у дошкільників засобами мистецтва». Голова правління Асоціації повела робочу зустріч з представниками районних (міських) відділів освіти, виступила на пленарному засіданні.

09-10 жовтня — знайомство з дошкільною освітою м. Дніпродзержинська.

09–10 жовтня — вручення подяк від правління Асоціації першому заступнику міського голови міста Дніпродзержинська Сергію Павлюку, начальнику управління освіти міста Дніпродзержинська Ользі Баштаненко та працівникам дошкільних навчальних закладів міста Дніпродзержинська: Ользі Ковтун, Наталії Швайгерт за активну життєву позицію та сприяння професійному зростанню педагогічних працівників.

15 жовтня — направлено лист до Кабінету Міністрів України «Пропозиції до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про вдосконалення умов оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (лист Асоціації від 15.10.2013 № 46).

22 жовтня — направлено лист до Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти «Пропозиції до рекомендацій парламентських слухань на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення» (лист Асоціації від 22.10.2013 № 47).

23 жовтня — участь голови правління Асоціації у парламентських слуханнях на тему: «Доступність та якість загальної середньої освіти: стан і шляхи поліпшення».

29 жовтня — святкування Дня дошкілля у (м. Житомир).

30 жовтня-01 листопада — участь членів Асоціації працівників дошкільної освіти» у І науково-практичній конференції «Продуктивні освітньо-оздоровчі технології в сучасному дошкільному навчальному закладі», проведення майстер-класів головою правління Асоціації Омельяненко Н. В. та головою місцевого осередку Асоціації у місті Києві Гурковською Т. Л. (м. Вінниця).

12 листопада — направлено пакет документів Голові Громадської ради при Державній казначейській службі України Канигіну С. Л щодо вступу голови правління Асоціації до цієї ради  (лист Асоціації від 12.11.2013 № 49).

14 листопада — святкування Дня дошкілля у (м. Суми).

27 листопада — участь голови правління Асоціації у засіданні «круглого столу» з питань урегулювання питань державної атестації дошкільних навчальних закладів за участі Державної інспекції навчальних закладів України і Міністерства освіти і науки України.

24 листопада — направлено лист Міністерству освіти і науки України «Щодо атестації педагогічних працівників дошкільних навчальних закладів, які працюють не за фахом» (лист Асоціації від 24.11.2013 № 50).

29 листопада — голова правління Асоціації стала членом Громадської ради при Державній казначейській службі України.

05 грудня  — участь голови правління та членів Асоціації у Всеукраїнській нараді «Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти».

05 грудня — вручення подяк членам Асоціації під час наради «Стан та перспективи розвитку дошкільної освіти». Вручено подяки від Асоціації заступнику Міністра освіти і науки України Борису Жебровському та заступнику директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти — начальнику відділу дошкільної та початкової освіти департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Тамарі Панасюк.

12 грудня — відбулося он-лайн засідання Координаційної ради Асоціації на порталі освітян України «Педрада».

16 грудня — направлено лист до Громадської ради при Державній казначейській службі України «Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні громадської ради» (лист Асоціації від 16.12.2013 № 52).

20 грудня — участь голови правління Асоціації  у засіданні Громадської ради при Державній казначейській службі України.

30 грудня — визначено 10 головних подій у сфері дошкільної освіти. Окрім того визначено ТОП-10 подій у діяльності Асоціації у 2013 році.




Немає коментарів:

Дописати коментар