середа, 28 жовтня 2015 р.

Міжнародний день анімації, або Один торт і 123 свічки


Уже впродовж 13 років 28 жовтня увесь світ відзначає яскраве, цікаве та захопливе свято ― Міжнародний день анімації. 


Понад 120 років тому, 28 жовтня 1892 року, у Парижі Еміль Рейно — художник, винахідник, ентузіаст і просто невиправний романтик — продемонстрував поважній публіці доволі дивне видовище — «оптичний театр». Для показу рухомих зображень, що за допомогою світла й оптичних лінз відтворювалися на екрані, дотепник обрав незвичне місце — музей Гревен. Результат перевершив очікування. Публіка була в захваті! Ця подія ознаменувала початок ери анімаційного кіно й стала днем народження мультфільму.

Офіційно Міжнародний день анімації заснований у 2002 році з ініціативи паризького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно і приурочений до 110-річчя прем’єри «оптичного театру» ― прообразу сучасного мультфільму. Відтоді до святкування Міжнародного дня анімації, покликаного зацікавити якомога більше людей дивовижним мистецтвом анімаційного кінематографа, долучилися понад 100 країн світу.



З історії

Розвиток анімаційного кіно мав як злети, так і падіння. Новацію Еміля Рейно на деякий час призабули. І лише в 1898 році американські художники-карикатуристи Джеймс Стюарт Блектон та Альберт Едвард Сміт застосували принцип рухомих картинок для зйомки лялькового фільму «Цирк ліліпутів», у якому використали дерев’яні іграшки.


Власне анімаційна мультиплікація з’явилася лише у 1907 році завдяки наполегливій праці французького художника-мультиплікатора Еміля Коля, автора першого графічного мультфільму «Фантасмагорія». Тож родоначальниками класичної анімації вважають французів. Натомість справжнім революціонером, беззаперечним новатором у цій справі став американський мультиплікатор Волт Дісней — «батько» Міккі Мауса. Саме завдяки йому в історії кінематографа з’явилися перший звуковий і музичний мульт­фільми.
А от японські творці мультфільмів, які почали працювати з рухомими картинками ще в 1913 році, створили новий оригінальний стиль «аніме», що стало самобутнім культурним явищем.



«Козаки» і не лише

Українська анімація — справжній козир вітчизняного кінематографа — теж явище солідного віку. Цьогоріч вона святкуватиме 88-річчя від дня народження, адже перші українські мультики — «Укрзалізниця» (Київська кіностудія) та «Казка про солом’яного бичка» (Одеська кіностудія) — відзняли у 1927 році. Утім, у період буремних 30-х років та Другої Світової війни розвиток вітчизняної анімації практично був призупинений і відродився аж у 1959 році. А вже в 1967 році світ побачив першу серію улюбленого багатьма поколіннями, зокрема й сучасними дітлахами, мультиплікаційного серіалу про трьох бравих запорізьких козаків.

Національна школа українського анімаційного кінематографа остаточно сформувалася у 70-х рр. ХХ ст. Її характерною ознакою став тісний зв’язок з українським фольклором. Це проявилося і в сюжетах мультфільмів, і в образах персонажів, як-от у створених на основі народних казок та легенд мультиках «Чарівник Ох» режисера Давида Черкаського, «Івасик Телесик», «Колосок» Леоніда Зарубіна, «Кривенька качечка» Алли Грачової, «Котигорошко» Бориса Храневича.

А вже десятиліттям пізніше на екранах з’явилися добре всім відомі мультсеріали «Пригоди капітана Врунгеля» та «Доктор Айболить» Давида Черкаського, мультфільми «Пластилінова ворона», «Падав торішній сніг» Олександра Татарського, «Коник-Горбоконик» Олександри Сніжко-Блоцької, «Капітошка» Наталії Гузевої тощо. Кадри, створені руками цих режисерів-мультиплікаторів, і нині час від часу з’являються на екранах телевізорів, викликаючи захват, а часом і подив у дітей та ностальгію за дитинством у їхніх батьків.

За період незалежності України, попри труднощі, із якими й донині стикається вітчизняний кінематограф, відзняли низку хороших мультфільмів, які припали до душі глядачам. Це, зокрема, мультсеріали «Лис Микита» (2007, режисер Володимир Кметик), «Пригоди Котигорошка та його друзів» (2013, режисер Ярослава Руденко-­Шведова), повнометражні мультфільми «Хто боїться дядечка Бабая» (2014, режисер Давид Черкаський), «Бабай» (2014, режисер Марина Ведмідь).

«Тихо! Я дивлюся мультики!»

Що ж так приваблює дитину в мультфільмах? Психологи запевняють, що насамперед яскрава картинка, цікаві персонажі, смішні діалоги та веселі мелодії.
Звісно, перегляд мультфільмів не завдає шкоди для дитини. Утім, далеко не всі анімаційні фільми призначені для дітей, і батьки мають враховувати це, ідучи з дитиною до кінотеатру або обираючи стрічку для перегляду вдома. Фахівці радять батькам самостійно складати список «корисних» мультфільмів, ретельно і вдумливо вибирати їх, зважаючи на мету перегляду (навчання, виховання, відпочинок) та вік маленького глядача. А ще — частіше переглядати улюблені мультфільми всією родиною, позаяк це сприяє комунікативному зближенню та пізнанню своєї дитини. А започаткувати цю традицію можна зі святкування Міжнародного дня анімації.

Неймовірні факти про анімацію
Перший у світі мультфільм був рекламою порошку для виготовлення крему

Аби створити одну хвилину мультфільму, потрібно намалювати 4,5 тис. картинок — окремих персонажів та об’єктів

За мультфільм «Білосніжка та сім гномів» Волт Дісней у 1937 році отримав особливу премію «Оскар»: одну велику статуетку і сім маленьких

У 2007 році міська рада міста Глазго (Шотландія) включила персонажа Скруджа Макдака з діснеївського мультфільму «Качині історії» у список видатних містян

У мультфільмі «Вінні-Пух», аби досягти більш комічного ефекту, мовлення Євгена Леонова — артиста, який озвучував Вінні-Пуха, — прискорили приблизно на 30%

Підготувала
Марина АГЕЄВА



Немає коментарів:

Дописати коментар