пʼятниця, 5 грудня 2014 р.

Вітаємо з Міжнародним Днем волонтерів!

У багатьох країнах Європи, Азії та Америки волонтерський рух є звичним явищем. У зв’язку із подіями на сході України цей рух набуває дедалі більшого розвитку в нашій країні, а послуги добровольців стають значним ресурсом розвитку соціальної сфери. 

Сьогодні, 5 грудня, відзначають Міжнародний день волонтерів.

Це свято було започатковане в 1985 році Генеральною асамблеєю ООН, яка закликала уряди сприяти поширенню інформації про роботу добровольців для залучення до волонтерського руху дедалі більшої кількості людей з різних сфер діяльності. Окрім того, ООН закликала світову спільноту поважати незалежність волонтерів і надати їм відповідний правовий статус і належний соціальний захист.


Факти про глобальний волонтерський рух

  • За даними британського Національного центру волонтерської роботи головним мотивом участі у волонтерському русі є сама діяльність, яка інтегрує добровольців у суспільство, створюючи певну цілісність із ним. 32% опитаних відповіли, що саме потреба бути в єдності з людьми спонукала їх стати добровольцями.
  • Після Першої світової війни у Франції було здійснено один із перших масштабних волонтерських проектів за участі німецької та французької молоді. У його межах волонтери відновлювали зруйновані війною ферми. Саме тоді було засновано Координаційний комітет міжнародної волонтерської служби (CCIVS) під егідою ЮНЕСКО зі штаб-квартирою у Парижі.
  • За даними соціологічного дослідження американського Інституту Геллапа, проведеного в 2008 році, 65% населення планети беруть участь у волонтерській діяльності.
  • У США волонтерський рух зародився ще в ХІХ столітті. У деяких американських сім’ях склалися династії волонтерів. Найчастіше вони працюють у сфері обслуговування, госпіталях, релігійних організаціях, навчальних закладах, некомерційних організаціях. Волонтери навчають англійської мови іммігрантів, організують різні студії для дітей тощо. Особливо популярні «віртуальні» волонтери, які створюють і підтримують web-сайти, проводять онлайн-дослідження, надають технічну допомогу некомерційним організаціям. Нині 60% усіх американських волонтерів присвячують в середньому 3-4 години на тиждень цій діяльності.
  • Канадці трудяться волонтерами в середньому 190 годин на рік, що є еквівалентом 578 000 робочих місць із повною зайнятістю.
  • В Ірландії волонтерів — майже 33% дорослого населення. Із них 72% вважають: вони виконують те, що не може бути зроблено оплачуваними робітниками.
  • Кожний третій німець — це 22 млн. осіб — є добровольцем і працює у волонтерських асоціаціях, проектах і групах взаємодопомоги понад 15 годин на місяць.
  • У Південній Кореї 4 000 000 осіб щорічно присвячують волонтерству 450 000 000 робочих годин. Вартість їхніх послуг перевищує 2 млрд. доларів на рік.
  • На початку ХХ століття ідея волонтерства в Японії набула суспільного резонансу, і в 1910 році уряд створив систему волонтерської допомоги «Хоумен інн» (сучасна назва «Мінсей інн»). Головний принцип цієї системи: вибрані члени суспільства, завданням яких є визначення рівня добробуту громадян, діють у співпраці з урядом. В сучасній Японії налічується понад 3300 волонтерських центрів, які працюють майже в усіх муніципалітетах країни.
  • В Україні волонтерство виникло на початку 90-х років минулого століття, а офіційно було визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року. 80% добровольців-українців — це молодь віком 15-19 років.

Практичні психологи завжди є активними волонтерами, надто — у складних суспільно-політичних обставинах. Однак іноді вони жертвують своїм психологічним здоров’ям заради людей, яким допомагають. Тому важливо дбати про внутрішню рівновагу, стабільний емоційний стан, адже саме це є запорукою ефективної волонтерської діяльності!



Немає коментарів:

Дописати коментар