пʼятниця, 22 серпня 2014 р.

Одна з ефективних технік позбавлення від травми

Запропонована техніка дуже ефективна, вона дозволяє людям узяти на себе відповідальність за своє зцілення. Така робота, надає сили, що важливо, оскільки більшість із тих, хто пережив травму, відчувають себе безпомічними і знесиленими.

Автор техніки – Дженней Уайнхолд. Техніка створена на основі синтезу кращих технік роботи із травмами.

Інформація надана лектором вебінару Литвиненко Людмилою Іванівною, керівником Кризового центру Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України

"Вірю, що, використовуючи цю техніку,
можливо звільнити вашу нервову систему,
мозок і поведінку від наслідків травми"
Дженней Уайнхолд



КРОК 1. ТАТ-поза. 1.1. Однією рукою утримуйте три точки на вашому обличчі. Доторкайтеся точок легко:
·        великим пальцем внутрішнього куточка одного ока:
·        положіть підмізинний палець на куточок другого ока;
·        кінчиком середнього пальця – заглиблення всередині лоба, вище брів.
1.2. Положіть долоню другої руки на потилицю нижче випуклості на потилиці, посередині.
1.3. Засвоївши цю позу, переходьте до 2 кроку.
КРОК 2. Визначте травму, з якою будете працювати. Виберіть не тривалу чи таку, що повторюється травматичну ситуацію, а незначну чи одиничну.
2.1. Зосередьтеся на образі цієї травми.
2.2. Зауважте, які думки виникають у вас у зв’язку з цим образом; 2.3. Переконання й установки щодо себе, які з’являються разом із цим образом.
2.4. Визначте, які емоції ви переживаєте, у зв’язку з цим образом, цими думками чи установками.
КРОК 3. Прийміть ТАТ-позу. Одночасно утримуйте образ, думки, переконання і почуття. Залишайтеся в цій позі до того часу, поки всередині щось не почне відбуватися. Для кожної людини це може бути щось своє (легка зміна енергії, відчуття розслаблення, зміна образу чи щось іще).
КРОК 4. Зауважте, де у вас є напруження в тілі, зв’язане з думкою/думками/переконаннями/почуттями і сконцентруйте свою увагу на цьому місці в тілі, зберігаючи ТАТ-позу. Залишайтеся в цій позі, доки не відчуєте зміну (якщо не відчуєте – залишайтеся так хвилину).
КРОК 5. Поверніться до образу травми, з якого ви починали, і приблизьте (роздивіться) його ніби за допомогою збільшувального скла. Шукайте «гарячі» точки чи місця, які вас і далі турбують.
КРОК 6. Наближення і пошук «гарячих точок».
6.1. Сконцентруйтеся на образі/думках/переконаннях/почуттях.
6.2. Продовжуйте ТАТ-техніку, поки не відчуєте зміни.
6.3. Сконцентруйтеся на місці у тілі, де утримується напруження, зв’язане зі спогадом, використовуючи ТАТ-техніку, поки не відчуєте змін.
КРОК 7. Продовжуйте повертатися до початкового образу і переглядати (перевіряти) його, доки в тілі не залишиться більше «гарячих точок».

КРОК 8. Випийте стакан води зразу ж після завершення роботи. Обов’язково випийте ще 8 стаканів води в наступні 24 години, щоб вивести з організму токсини, звільнені в результаті проведення Техніки.



Немає коментарів:

Дописати коментар