середа, 8 жовтня 2014 р.

Вища освіта в Німеччині стала безоплатною




З цього року навчання в усіх університетах Німеччини стало безкоштовним. Остання область Німеччини, Нижня Саксонія, офіційно скасувала оплату за навчання. 


"Платна освіта - це соціальна несправедливість", - заявила Дороті Стапелфелдт, сенатор Гамбурга з питань науки (в Гамбурзі оплата за вищу освіту є безкоштовною з 2012 року). - "Найбільший вплив вони чинять на тих підлітків, батьки та родичі яких не мають вищої освіти ... Забезпечення безкоштовного якісної освіти для молодих людей і дівчат Німеччини - це одне з найважливіших завдань для політиків країни". 



Право надавати освіту на платній основі університети Німеччини отримали в 2005 році, при цьому вартість навчання повинна була бути "помірної", а у студентів мала б бути можливість "брати невеликі кредити". 

В 2006 і 2007 роках 7 з 10 західних земель Німеччини ввели платну освіту. Однак студентські кредити не прижилися, а уряд Німеччини усвідомв, що набагато вигідніше для країни буде зробити вищу освіту безкоштовною. Цьому рішенню посприяли протести громадян - наприклад, у землі Гессен студенти масово вийшли на вулиці, а жителі зібрали 70000 підписів за скасування оплати за навчання. 

В деяких країнах Європи - наприклад, Швеції, Норвегії та Данії - освіта є безкоштовною вже кілька років, а решта країн поспішають наслідувати їх приклад.
Явним винятком з правила є Великобританія - вартість вищої освіти в британських університетах порівнянна з цінами за навчання в університетах США. Проте в європейських державах все більш популярною стає ідея, що набагато логічніше вважати фінансування вищої освіти вкладенням в майбутнє країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар