четвер, 7 серпня 2014 р.

Про Кризовий центр та його роботу: у документах і фотографіях

Шановні колеги!



У своїй роботі наша редакція завжди керується девізом — бути по-справжньому практичним журналом для практичного психолога. Професійна допомога кожному із Вас — це наше першочергове завдання. Тож ми знову представляємо роботу Кризового центру медико-психологічної допомоги Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України та Національного медичного університету імені О. О. Богомольця і маємо для цього підстави.

Огранізатором та науковим консультантом Кризового центру став Академік НАПН України, директор Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України, декан медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О. О. Богомольця, д-р психол. наук, професор Сергій Дмитрович Максименко — небайдужа людина та досвідчений фахівець.  Долучитися до роботи Кризового центру Сергій Дмитрович запросив фахівців, які мають непересічний досвід і найкращі людські якості.


Очолила Кризовий центр Людмила Іванівна Литвиненко — фахівець, яка майже 10 років тому створила перший Телефон довіри для дітей і підлітків в Україні. Консультанти Кризового центру залучені до роботи в зоні АТО (див. відповідні документи в цій публікації далі), вони працюють як із цивільним населенням, так і з військовими. Зокрема,  Людмила Григорівна Царенко — один із провідних консультантів Кризового центру з останньго відрядження до зони АТО повернулася п’ятого серпня. Активна діяльність консультантів і волонтерів не припиняється ні на годину — Телефон довіри працює цілодобово!


Дотепер жодному випускнику профільного університету за спеціальністю "Психологія" чи "Практична психологія" не читали курс "Кризова психологія". Однак чи не кожному з вас довелося оволодівати знаннями надання психологічної допомоги людині при гострій травмі чи тривалому перебуванні в стресогенній ситуації в режимі "тут і тепер". Тож, допомагаючи вам, шановні колеги, виконувати ваші професійні завдання в теперішній складний час — надавати психологічну і соціально-педагогічну допомогу постраждалим, переселеним, біженцям, членам їхніх сімей і родичам загиблих під час АТО системно, тривало і на високому науково-методичному рівні, як про це йдеться у листі МОН "Стан та особливості діяльності психологічної служби системи освіти у 2014-2015 навчальному році" від 25.07.2014 № 1/9-374, — ми запросили провідних фахівців Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України і консультантів Кризового центру надати вам професійну допомогу.

20 серпня напрям "МЦФЕР: Освіта", зокрема редакція журналів "Практичний психолог: Школа" і "Практичний психолог: Дитячий садок" організовують вебінар «Соціально-психологічна допомога в сучасному соціокультурному контексті».

Керівник Кризового центру та його провідний фахівець — Людмила Іванівна Литвиненко  і Людмила Іванівна Царенко  говоритимуть зокрема про:
  • особливості перебігу психологічної травми в дорослих і дітей та запобігання її наслідкам; 
  • особливості втручання в кризу та надання психологічної допомоги за різних обставин; 
  • сучасний стан служби психологічної допомоги з подолання стресових і постстресових станів.
Також лектори надуть рекомендації щодо організації роботи служби психологічної допмоги та удосконалення професійного рівня практичних психологів системи освіти з надання психологічної допомоги в кризових ситуаціях. 

Тож долучайтеся до роботи вебінару, адже така форма роботи має свої переваги.

Отже,
Консультанти та волонтери Кризового центру
удосконалюють свою майстерність

Кризовий центр медико-психологічної допомоги Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України та Національного медичного університету імені О. О. Богомольця


В нашій країні склалася складна суспільно-політична ситуація, та зростає відповідальність всіх фахівців, які можуть позитивно вплинути на процеси, що викликають стресові стани населення, а головне — допомогти в першу чергу людям не просто вижити, зберігши свої цінні якості, а і розкрити свій потенціал і таким чином ініціювати позитивні зміни в суспільстві.






Співробітники Інституту психології імені Г. С. Костюка та співробітники кафедри загальної і медичної психології та педагогіки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, з перших днів складної ситуації, беруть активну участь у наданні психологічної допомоги співвітчизникам, державним та силовим структурам. Впродовж декількох місяців протистояння на Майдані більше 20-ти науковців Інституту та співробітників кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ регулярно надавали допомогу учасникам Майдану на волонтерських засадах. На базі цієї групи спільними зусиллями Інституту психології імені Г.С.Костюка та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, за підтримки Товариства психологів України та Української асоціації лікарів-психологів, рішенням вченої ради Інституту (Протокол №1 від 03.02.2014р.) та вченої ради медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця (Протокол №6 від 13.02.2014р.) створено постійно діючий «Кризовий центр медико-психологічної допомоги».

Огранізатором та науковим консультантом Центру став Академік НАПН України, Директор Інституту психології імені Г.С.Костюка, Декан медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця, доктор психологічних наук, професор Максименко Сергій Дмитрович.



Було організовано відбір, навчання і стажування волонтерів для роботи в Кризовому центрі (30 чол.) та «Телефоні довіри» (36 чол.) і відкрито гарячу лінію «Телефон довіри» з цілодобовим чергуванням волонтерів (3 лінії, основні мобільні оператори) та очне консультування з надання психологічної та психотерапевтичної допомогибезпосередньо громадянам на безкоштовних засадах у приміщеннях Інституту та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О.Богомольця.


Консультанти та волонтери Кризового центру
перед будинком Інституту психології
після закінчення навчального заняття
Допомога в Кризовому центрі надається за такими напрямами:
  • Невідкладна консультативна та інформаційна допомога людям, які знаходяться в кризовому стані чи проблемній ситуації.
  • Консультативно-психологічна, психотерапевтична, психокорекційна допомога дітям та дорослим (індивідуальна та групова робота);
  • Спеціалізація волонтерів, психологів, соціальних працівників до роботи з гострою травмою та ПТРС.
Також, зважаючи на реальну загрозу територіальній цілісності та незалежності України, розуміючи необхідність посилення наукового-практичного потенціалу Збройних сил України в галузі психолого-гуманітарної сфери, та з метою підвищення ефективності психологічного забезпечення Збройних сил України для протидії військовій агресії та з терористичними угрупуваннями, у березні вченою радою Інституту психології (Протокол №3 від 27.03.2014р.) та вченої ради медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця (Протокол №7 від 13.03.2014р.) прийняте рішення про організацію науково-психологічної та практичної допомоги Збройним силам України.
На виконання цього рішення було:
  • Сформовано волонтерську групуз надання науково-психологічної та практичної допомоги Збройним силам України.
  • Організовано науково-практичну співпрацю із Державною прикордонною службою України(на основі звернень Адміністрації Державної прикордонної служби України від 29.05.2014);
  • Укладено договір про співпрацю з Науково-дослідним центром гуманітарних проблем Збройних сил України(на основі звернень Міністерства оборони України, головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України від 17.06.2014 та 08.07.2014). Предметом Договору стало співробітництво у сфері практичних, аналітичних, методологічних та методичних аспектів психологічного забезпечення діяльності військовослужбовців Збройних сил України в умовах протидії гібридної військовій агресії.
В зв’язку з рішенням про організацію науково-психологічної та практичної допомоги Збройним силам України роботу «Кризового центру медико-психологічної допомоги» було доповнено такими практичними заходами:

1. Методична та психодіагностична робота з військовими психологами та військовослужбовцями:
• діагностика негативних психологічних станів та розладів військовослужбовців, які зумовлені участю в збройному конфлікті;
• методичне забезпечення психологічної реабілітації військовослужбовців;
• методичне забезпечення підготовки військових психологів;
• психолого-аналітична та психолого-прогнозувальна робота тощо;
2. Проведення комплексу психологічних та соціальних заходів, спрямованих на профілактику та реабілітаційну роботу з військовослужбовцями:
• інформування рядового та офіцерського складу з питань гострої травми та її наслідків з метою профілактики;
• формування навичок надання першої психологічної допомоги один одному;
• підготовка військових психологів до роботи в умовах військових дій (робота з масовою гострою травмою);
• проведення індивідуальної та групової роботи з актуальними проблемами військових;
• психологічний супровід загонів, що готуються до виїзду в зони бойових дій.

Консультанти Кризового центру на практичних заняттях
відпрацьовують прийоми роботи з пораненими і тими,
хто пережив "воєнний стрес". Заняття проводить керівник
Кризового центру — Людмила Іванівна 
Литвиненко 
3. Консультативна та психотерапевтична робота:
• психотерапевтичний супровід поранених бійців, які брали участь в оперативно-бойових діях;
• робота з ПТСР;
• робота з родинами постраждалих.


Для участі в організації групової та 
індивідуальної роботи, надання психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції, на червневих Вчених радах Інституту та медико-психологічного факультету НМУ імені О.О.Богомольця було прийняте рішення про створення мобільної групи волонтерів співробітників Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України та кафедри загальної і медичної психології та педагогіки НМУ імені О.О.Богомольця (Протокол №6 від 26 червня 2014 року, Протокол №10 від 26 червня 2014року).
На виконання заходів, запланованих Генеральним штабом Збройних сил України (№ 335/3555 від 08.07.2014), з метою підвищення ефективності морально-психологічного забезпечення, відновлення морально-психологічного стану особового складу визначених військових частин (підрозділів) та надання дієвої допомоги у вирішенні проблемних питань під час виконання завдань за призначенням, створено три позаштатні групи психологічного забезпечення.
В результаті вище окресленої діяльності очікуються практичні та науково-дослідницькі результати:
  • підвищення ефективності надання психологічних послуг населенню в умовах сучасної гібридної війни (доступність послуг в будь-який час по всій території України);
  • зняття емоційної напруги та підвищення рівня соціальної адаптації у населення м. Києва, України;
  • надання кваліфікованої психологічної допомоги людям, які знаходяться в кризових ситуаціях, посттравматичних станах тощо;
  • профілактика кризових та суїцидальних станів.




Контакти:


«Кризовий центр медико-психологічної допомоги»:
вул. Паньківська 2, каб.3
Графік роботи: кожного буднього дня з 11 до 18 безкоштовно,
тел. (044) 288 33 85

«Кризовий центр медико-психологічної допомоги»:
вул. Пушкінська 22, Фармацевтичний корпус НМУ, 2 поверх, кафедра загальної і медичної психології та педагогіки, каб.203
Графік роботи: кожного буднього дня з 11 до 18 безкоштовно, за умови попередньої реєстрації
тел. (050) 773 11 58

Телефон довіри – психологічна підтримка та допомога:
(044) 288 33 48,
(099) 632 18 18,
(093) 609 30 03,
(068) 770 3 770


за матеріалами доповіді Сергія Дмитровича Максименка на Президії НАПН України та сторінки Інституту психології на facebook


Немає коментарів:

Дописати коментар